Predsjednik Hrvatskoga sabora primio predsjednicu parlamenta Sjeverne Rajne-Vestfalije

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je predsjednicu parlamenta njemačke savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije Regine van Dinther u sklopu njezinog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatskog sabora je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je predsjednica parlamenta Sjeverne Rajne-Vestfalije, odmah nakon izbora na tu dužnost, kao prvu vanjskopolitičku destinaciju izabrala Hrvatsku. Rekao je i da su ovakvi susreti dokaz veoma dobre hrvatsko-njemačke parlamentarne suradnje, ne samo Hrvatskog sabora s njemačkim saveznim parlamentom, nego i s parlamentima pojedinih njemačkih pokrajina. 

Istaknuo je važnost gospodarske suradnje, te je u vezi s tim rekao kako je zadnjih godina otvoreno 300 slobodnih poduzetničkih i industrijskih zona, dodavši kako država potiče otvaranje zona bilo darovanjem državnog zemljišta bilo u obliku raznih mjera pomoći pri njihovom opremanju jer smatra da je to dobar put za povećanje zaposlenosti i gospodarskog rasta.

Predsjednica parlamenta Sjeverne Rajne-Vestfalije je predsjedniku Sabora prenijela zadovoljstvo razgovorima koje su tijekom posjeta ona i gospodarsko izaslanstvo u njezinoj pratnji vodili u Hrvatskoj te je izrazila nadu da će to biti dodatni poticaj za daljnji razvoj već uspostavljene dobre gospodarske suradnje. 

Od do sada ostvarenih 2,1 milijarde dolara njemačkih ulaganja u Hrvatsku među najvećim se ulagačima ubrajaju tvrtke iz Sjeverne Rajne-Vestfalije kao što su Deutsche Telekom, Bayer Leverkusen, Thyssen Krupp, WAZ, RWE Energie, Dr. Oetker AG i drugi.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora