Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se s izraelskim, ruskim i portugalskim veleposlanikom

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je u radne posjete veleposlanike Države Izrael Shmuela Meiroma, Ruske Federacije Mihaila Konarovskog i Portugalske Republike Luisa Barreirosa.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i izraelski veleposlanik Shmuel Meirom su izrazili zadovoljstvo što bilateralni odnosi Hrvatske i Izraela bilježe trajni uzlazni trend, te su zaključili kako je potrebno dobru suradnju intenzivirati i na drugim područjima, prije svega na parlamentarnoj razini. Izraelski je veleposlanik ponovio poziv predsjedniku Hrvatskog sabora da dođe u skori posjet Izraelu. Predsjednik Bebić je veleposlanika Meiroma izvijestio o tijeku i dinamici pristupanja Republike Hrvatske NATO-u i Europskoj uniji. Rekao je da Hrvatska želi sa svim državama u regiji razvijati dobre i prijateljske odnose budući da želi biti čimbenik mira i stabilnosti. Izrael ove godine obilježava 60. godišnjicu osnutka svoje države, pa je izraelskom veleposlaniku izrazio želju da se konačno nađu rješenja za pitanja koja opterećuju mir i sigurnost u tom području.

Ruski je veleposlanik Mihail Konarovski izrazio zadovoljstvo visokom razinom rusko-hrvatskih odnosa kao i želju da se sada, u novim sazivima hrvatskog i ruskog parlamenta, nastavi prethodna dobra i uspješna parlamentarna suradnja. Rekao je da Rusija visoko cijeni stabilizirajuću ulogu Republike Hrvatske u međunarodnoj i regionalnoj politici, te da očekuje intenzivniju gospodarsku suradnju posebno istaknuvši rusku spremnost za svaki vid suradnje na području energetike budući da tu i s hrvatske strane postoje snažno izraženi interes i potrebe. Predsjednik Sabora je potvrdio spremnost Hrvatske da s Rusijom nastavi graditi tradicionalno dobre odnose na svim područjima imajući u vidu značajnu ulogu koju ta država ima u međunarodnoj politici i gospodarstvu.

U razgovoru s veleposlanikom Portugalske Republike Luisom Barreirosom razmijenjena su mišljenja o tijeku pristupanja Republike Hrvatske NATO-u i Europskoj uniji. Zahvalivši Portugalu na dosljednoj podršci koju Republika Hrvatska uživa još od osamostaljenja predsjednik Hrvatskog sabora je rekao kako Hrvatska ne traži nikakve ustupke u pogledu kriterija koje treba ispuniti u procesu priključenja Europskoj uniji, ali isto tako smatra da nije dobro što se neka pitanja prenaglašavaju kako bi se dobili ustupci na bilateralnoj razini. Veleposlanik Barreiros je izrazio podršku Hrvatskoj u njenom nastojanju da se dijalogom pronađu rješenja otvorenih pitanja i provedu potrebne reforme. Zaključeno je da Hrvatska i Portugal trebaju vrlo dobre i prijateljske političke odnose iskoristiti kao temelj za jačanje na žalost nedovoljno iskorištenih gospodarskih odnosa.

Autor: Ured predsjednika Sabora