Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se s gradišćanskim Hrvatima

Siegendorf - Hrvatska se brine o manjinama u Hrvatskoj i u susjednim državama, izjavio je predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić nakon susreta s gradišćanskim Hrvatima u Siegendorfu - Cindrof u Gradišću. 

Bebić se na kraju svoga dvodnevnog službenog posjeta Austriji sastao s predstavnicima gradišćanskih Hrvata u Siegendorfu i Zagersdorfu - Cogrštofu u Gradišću. 

"Hrvatska se brine o manjinama u Hrvatskoj i u drugim državama, usuđujem se reći da Hrvatska ima najbolji ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, samo nas nedostatak financijskih sredstava može ograničiti u pogledu širine ostvarivanja njihovih prava", rekao je Bebić, te istaknuo kako traži "da i Hrvati u drugim zemljama također uživaju ista prava kao što manjine njihovih naroda uživaju u Hrvatskoj". 

U razgovoru s gradišćanskim Hrvatima istaknuto je da su gradišćanski Hrvati važna spona povezanosti između Hrvatske i Austrije, te kako je rečeno, uzorna nacionalna manjina u Austriji. Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić obećao je potporu Sabora aktivnostima gradišćanskih Hrvata u očuvanju materinskog jezika, hrvatske kulture i običaja u Austriji. 

Gradišćanski Hrvati najstarija su i najbrojnija manjina u Austriji, u Gradišće su se doselili gotovo prije 500 godina, u Austriji ih ima oko 50.000 - u Gradišću 35.000 a u Beču 15.000. Okupljeni su u brojna društva i udruge, s glavnom zadaćom očuvanja hrvatske vlastitosti: kulture i običaja, materinskog jezika, te osiguranja manjinskih prava.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina