Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio predsjednika Vrhovne Rade Ukrajine Volodymyra Lytvyna

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u posjet predsjednika Vrhovne Rade Ukrajine Volodymyra Lytvyna. 

Bilateralni sastanak dvojice predsjednika parlamenata protekao je u znaku produbljivanja odnosa dviju država. Parlamentarna suradnja dobar je putokaz za konkretiziranje rješenja i proširivanje suradnje na druga područja, složili su se sugovornici. Središnje teme razgovora bile su promjena viznog režima, pristupanje Europskoj uniji i jačanje gospodarske suradnje. Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić istaknuo je da se broj ukrajinskih turista povećao za 19 posto ovog ljeta, kada je privremeno suspendiran vizni režim s Ukrajinom, što je dobar pokazatelj za preispitivanje postojećeg režima viza. 

Predsjednik Vrhovne Rade Ukrajine Volodymyr Lytvyn zahvalio je Hrvatskoj na ponuđenoj pomoći u prenošenju iskustava iz procesa pristupanja Europskoj uniji. Predsjednik Bebić odgovorio je da je Hrvatska sprema podijeliti svoje iskustvo sa svim zainteresiranim zemljama, kako s Ukrajinom tako i sa zemljama regije. Naglasio je da je hrvatsko zakonodavstvo skoro u potpunosti usklađeno s pravnom stečevinom EU. "Još nam preostaje", rekao je Bebić, "usvajanje desetak europskih zakona nakon zaključenja procesa izmjene Ustava".

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima proširivanja gospodarske suradnje. Izdvojena su područja energetike, brodogradnje i poljoprivrede. Bilo je riječi i o pokretanju dugoročnih projekata u izgradnji infrastrukture u Ukrajini. Neke hrvatske tvrtke, podsjetio je predsjednik Sabora Bebić, već su angažirane u pripremi za europsko nogometno prvenstvo koje će se 2012. godine održati u Ukrajini i Poljskoj.

Dogovorena je daljnja suradnja na razini parlamentarnih skupina prijateljstva koje djeluju u oba parlamenta kao i sljedeći posjet predsjednika Vrhovne Rade Ukrajine Volodymyra Lytvyna Hrvatskoj. 
 

Autor: Ured predsjednika/Služba za odnose s javnošću