Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio izaslanstvo albanskog Ustavnog suda

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je predsjednika Ustavnog suda Republike Albanije Vladimira Kristoa, koji s izaslanstvom ustavnih sudaca boravi u službenom posjetu Hrvatskoj na poziv Ustavnog suda Republike Hrvatske.

Predsjednik Sabora je kazao kako je suradnja Hrvatske i Albanije vrlo dobra i prijateljska te se uspješno razvija na sve većem broju područja od zajedničkog interesa. Istaknuo je tijesnu suradnju hrvatskog i albanskog parlamenta, koja je osobito došla do izražaja kada su predsjednici spomenutih parlamenata Bebić i Topalli uputili zajedničko pismo predsjednicima parlamenata država članica NATO-a u cilju ubrzanja procesa ratifikacije Protokola o pristupanju ovih dviju država NATO-u. Predsjednik Sabora je predstavnike albanskog Ustavnog suda izvijestio kako je Sabor u protekle dvije godine donio oko 220 tzv. europskih zakona, kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s europskim. Obavijestio ih je kako se upravo radi i na izmjenama hrvatskog Ustava, koje trebaju omogućiti dovršetak procesa prilagodbe zakonodavstva na putu prema EU.

Predsjednik albanskog Ustavnog suda Vladimir Kristo je kazao kako je taj sud relativno mlada institucija koja je morala provesti niz reformi, pa "iskustva drugih ustavnih sudova jako pomažu". Pohvalio je spremnost na suradnju i pružanje pomoći kao i visoku razinu znanja te bogato iskustvo hrvatskih ustavnih sudaca. "Oslanjajući se na odluke Europskog suda za ljudska prava nastojimo dati svoj udio u uređenju društva i albanske države", kazao je Vladimir Kristo.

Govoreći o izmjenama Ustava Republike Hrvatske koje su u tijeku, potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora Vladimir Šeks je istaknuo kako će one omogućiti donošenje određenog broja zakona koji su nužni za zatvaranje pojedinih pregovaračkih poglavlja, kao i za samo pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Istaknuo je kako će se izmjenama Ustava omogućiti da se određene ovlasti hrvatskih tijela vlasti, prije svega Hrvatskoga sabora, prenesu na tijela Europske unije. "To je jedno od najdelikatnijih pitanja jer spada u korpus suvereniteta", naglasio je Šeks.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora