Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio brazilskog veleposlanika Luiza Fernanda G. de Athaydu

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u nastupni posjet veleposlanika Savezne Republike Brazil u Republici Hrvatskoj Luiza Fernanda G. de Athaydea s kojim je razgovarao o mogućnostima unaprjeđenja inače dobrih i prijateljskih odnosa Hrvatske i Brazila.

U razgovoru je zaključeno kako postoji obostrani interes za uspostavom tješnje suradnje na svim područjima koja mogu pridonijeti bržem razvoju dvije države. To se posebno odnosi na Luku Rijeka, preko koje bi brazilske robe brže stizale u Europu, naročito nakon što bi se izgradila još i ravničarska pruga Rijeka-Zagreb. Tu postoji ozbiljan interes brazilske strane koja smatra da je potrebno najprije modernizirati lučku infrastrukturu.

Bliski odnosi dviju zemalja proteklih su godina razvijani i kroz parlamentarnu suradnju, pa je u vezi s time bilo govora o posjetu predsjednika Hrvatskoga sabora Brazilu, za što je poziv upućen još u 2008. godini.

Daljnja poveznica između Hrvatske i Brazila hrvatska je dijaspora. U Brazilu živi oko 20 tisuća Hrvata i njihovih potomaka. Hrvatska i Brazil osim toga vrlo dobro surađuju na području kulture, a velike mogućnosti za suradnju postoje i na području strojogradnje, brodogradnje, istraživanja i proizvodnje nafte i plina.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora