Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković održao bilateralni sastanak s predsjednikom parlamenta Kraljevine Švedske Norlénom

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je u Hrvatskom saboru bilateralni sastanak s predsjednikom parlamenta Kraljevine Švedske (Riksdaga) Andreasom Norlénom koji boravi u Hrvatskoj na Prvom parlamentarnom summitu Međunarodne krimske platforme u Zagrebu.

Predsjednik Jandroković i predsjednik Norlén izrazili su zadovoljstvo vrlo dobrim i partnerskim odnosima i složili se kako će se dodatni okvir za suradnju otvoriti pridruživanjem Švedske NATO-u. Pritom je predsjednik Jandroković podsjetio da je Hrvatski sabor među prvim parlamentima, u srpnju ove godine, glasovao za ratifikaciju Protokola o pristupanju Švedske i Finske u NATO. Ponovio je punu potporu Hrvatske tome cilju i izrazio nadu u skori dovršetak tog procesa. 

U razgovoru o Prvom parlamentarnom summitu Međunarodne krimske platforme, čelnik švedskog Riksdaga i predsjednik Hrvatskog sabora složili su se u ocjeni kako su jedinstvo i solidarnost, ne samo EU-a i NATO-a, već i ostatka svijeta, ključni u potpori Ukrajini. Također su potvrdili važnost parlamentarne dimenzije u potpori ciljevima Krimske platforme.

Predsjednik Jandroković zahvalio je predsjedniku Norlénu na potpori hrvatskim strateškim ciljevima: pridruživanju eurozoni, Schengenskom prostoru i članstvu u OECD-u.   
Na temu gospodarske suradnje, sugovornici su ustvrdili kako su hrvatsko-švedski odnosi partnerski i razgranati u mnogim područjima, posebice u trgovini, investicijama i turizmu, te izrazili uvjerenje u nastavak suradnje na polju energetske učinkovitosti, infrastrukturnih projekata i željezničkog prometa. 

Zaključno je predsjednik Jandoković čestitao kolegi Norlénu na ponovnom izboru na mjesto predsjednika švedskog parlamenta.