Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio predsjednika Interparlamentarne unije Piera Ferdinanda Casinija

Zagreb - Ulazak Hrvatske u Europsku uniju od temeljne je važnosti i Italija želi biti veleposlanica Hrvatske u Europi, rekao je predsjednik Interparlamentarne unije (IPU) Piero Ferdinando Casini nakon razgovora s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom. 

"Od temeljne je važnosti da Hrvatska uđe u EU jer Hrvatska jest europska zemlja. Zemlje Balkana su europske zemlje", rekao je novinarima na zajedničkoj izjavi sa Šeksom Casini, koji je na položaj predsjednika IPU izabran 2005. s položaja predsjednika Zastupničkog doma talijanskog parlamenta. 

Casini je spomenuo primjer Turske, o kojoj se u zadnje vrijeme mnogo govori i rekao kako ima argumenata i za ulazak te zemlje u EU i protiv toga. "Turska je velika zemlja, ali nije europska zemlja, a Hrvatska jest kao i balkanske zemlje", kazao je Casini.

Talijanski dužnosnik stoga je izrazio stajalište da bi ulazak Hrvatske u EU mogao poslužiti kao "čimbenik koji će dati novu vitalnost drugim balkanskim zemljama u pogledu ostvarenja zajedničkog cilja, a to je EU". 

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks rekao je kako je Casini podupro ulazak Hrvatske u EU i sugerirao da Hrvatska bude predvodnik ostalih zemalja Balkana na putu prema EU. "Suglasili smo se da su talijansko-hrvatski odnosi na zavidnoj razini i da nema otvorenih pitanja, osim nekoliko malih, neznatnih segmenata", kazao je Šeks.

Dvojica su sugovornika razgovarala o, kako su rekli, mnogim stvarima koje danas zanimaju cijeli svijet, a osobito o ulozi IPU kao parlamentarnog segmenta djelovanja Ujedinjenih naroda.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina