Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks na obilježavanju 50. godišnjice potpisivanja Rimskih ugovora

Rim - Europska ideja je u Hrvatskoj pustila duboke i trajne korijene, a sve relevantne političke snage u Hrvatskom saboru podupiru provođenje potrebnih aktivnosti, kako bismo u interesu hrvatskih građana dostigli europske standarde i do konca ovog desetljeća postali 28. punopravna članica Europske unije, izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks u Rimu, gdje je predvodio hrvatsko izaslanstvo na obilježavanju 50. godišnjice potpisivanja Rimskih ugovora, dokumenata kojima je stvorena Europska unija. 

Na proslavi u Rimu sudjelovali su predsjednici parlamenata 27 zemalja članica EU i triju zemalja kandidata, među kojima i Hrvatske.

Hrvatska je ne tako davno prošla najteža iskušenja rata i agresije i svjesna je vrijednosti temeljnih načela europskog poretka začetih upravo Rimskim ugovorima, rekao je Šeks. Tim su povijesnim aktima postavljeni temelji jednog novog međudržavnog projekta koji je označio početak nezaustavljivog procesa ujedinjenja svih europskih država na temeljima demokracije, jednakosti, promicanja ljudskih i nacionalnih prava, stvaranja prostora blagostanja, posebno mira i stabilnosti, naglasio je predsjednik Sabora.

"Hrvatska je nedvojbeno oduvijek bila dio Europe sa svojim mediteranskim i srednjeeuropskim obilježjima, ali pripada i jugoistoku Europe, u čijim dijelovima još uvijek postoje određena žarišta potencijalnih nestabilnosti. Stoga, Hrvatska u suradnji s međunarodnom zajednicom, naročito putem regionalne suradnje aktivno pridonosi postizanju političke sigurnosti i gospodarskog napretka, kao temeljnih preduvjeta europske vizije za sve zemlje jugoistočne Europe", poručio je nazočnima Šeks. 

"Istodobno, Hrvatska je do sada na svom putu prema punopravnom članstvu u Europsku uniju, naročito u posljednjih godinu i pol polučila iznimne uspjehe, a sve relevantne političke snage u Hrvatskom saboru podupiru provođenje potrebnih aktivnosti, kako bismo u interesu hrvatskih građana dostigli europske standarde i do konca ovog desetljeća postali 28. punopravna članica Europske unije", naglasio je Šeks. 

"Bez Hrvatske nema ujedinjene Europe", to je jedna od poruka s ovoga skupa, rekao je Šeks hrvatskim novinarima neposredno prije povratka u Zagreb. "U razgovoru s desetak kolega predsjednika parlamenata dobio sam čvrstu potporu za ulazak Hrvatske u EU. Svi oni očekuju da će Hrvatska biti 28. članica Unije i da će do 2009. godine biti riješena postojeća ustavna kriza", rekao je Šeks.

Na novinarsku zamolbu Šeks je na kraju uputio i poruku hrvatskim euroskepticima: "Neka nevjerne Tome s optimizmom gledaju siguran hrvatski ulazak u Uniju. To će biti do konca ovoga desetljeća i donijet će poboljšanje hrvatskim građanima".
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina