Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić se u Slovačkoj susreo s predstavnicima hrvatske zajednice

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić posjet Slovačkoj završio je susretom s predstavnicima hrvatske zajednice u Slovačkoj, u Hrvatskome domu u Devinskom Novom Selu.

Prije posjeta Devinskom Novom Selu hrvatsko izaslanstvo na čelu s Lukom Bebićem sastalo se s Eduardom Kukanom, predsjednikom parlamentarne skupine hrvatsko-slovačkoga prijateljstva koji je ponovio bezrezervnu slovačku potporu hrvatskome ulasku u NATO i Europsku uniju. Ista je potpora u ponedjeljak izražena na sastanku s predsjednikom parlamenta Pavolom Paškom, kao i s premijerom Robertom Ficom i Janom Kubišem, ministrom vanjskih poslova.

Hrvatsko je izaslanstvo u utorak posjetilo muzej u kojem je prikazana povijest dolaska Hrvata u Slovačku, te drevnu tvrđavu na ušću Morave u Dunav.

Slovački su domaćini hrvatskome izaslanstvu u utorak izrazili i zadovoljstvo što je Hrvatska nedavno ukinula za turiste iz istočnih zemalja nepopularnu odredbu o zabrani unošenja hrane u Hrvatsku, jer je "zapravo riječ o tradiciji", objasnili su Slovaci, rečeno je za Hinu iz hrvatskoga izaslanstva. Slovački turisti dogodine u Hrvatsku više neće nositi ni slovačku krunu jer ta zemlja koja je od 2004. EU-a i NATO-a od Nove godine prelazi na euro.

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina