Potpredsjednik Sabora Reiner sudjeluje na obilježavanju stote godišnjice irskog parlamenta

Dublin - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sudjeluje kao izaslanik predsjednika Sabora na svečanom obilježavanju stote obljetnice konstituirajuće sjednice Donjeg doma Parlamenta Irske. 

Na svečanosti sudjeluju visoka izaslanstva nacionalnih parlamenata Europske unije, a središnji dio proslave je zajednička sjednica Donjeg doma i Senata.

Na marginama svečanog obilježavanja, potpredsjednik Sabora održao je odvojene sastanke s predsjednikom Donjeg doma Seánom Ó Fearghaílom i predsjednikom Senata Denisom O'Donovanom.

Potpredsjednik Sabora Reiner u razgovoru s predsjednikom Ó Fearghaílom istaknuo je visoku razinu bilateralnih, prijateljskih odnosa dviju zemalja, bez otvorenih pitanja, a sugovornici su se usuglasili kako postoji obostrana želja i volja da se ti odnosi unaprijede na svim područjima. Akademik Reiner rekao je kako sve brojnija hrvatska zajednica u Irskoj, koja doprinosi irskom gospodarstvu, ima sve važniju ulogu u povezivanju dvaju naroda. 

Sugovornici su se složili kako je važno ojačati gospodarsku suradnju koja je još uvijek skromna, iako s pozitivnim pomacima. Akademik Reiner istaknuo je kako potencijal za suradnju postoji u području turizma, IT sektora, znanosti i kulture. – Irska iskustva i „know-how“ u području malog i srednjeg poduzetništva više su nego dobrodošla, kao i iskustva u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije i reformi javne uprave, rekao je Reiner te dodao kako će se suradnja Hrvatske i Irske zasigurno dodatno intenzivirati u svjetlu promjena koje donosi Brexit. Potpredsjednik Sabora Reiner iskazao je nadu da će se suradnja europskih prijestolnica kulture 2020. Rijeke i irskog Galwaya nastaviti i u budućnosti, posebno u području obrazovanja i razmjene studenata te u području umjetnosti – povezivanjem nacionalnih kazališta i muzeja.

Predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta Irske Seán Ó Fearghaíl također je izrazio zadovoljstvo vrlo dobrim odnosima Hrvatske i Irske, naglasivši i važnost parlamentarne suradnje koja također doprinosi osnaživanju postojećih dobrih bilateralnih odnosa dviju zemalja. Predsjednik Zastupničkog doma irskog parlamenta naglasio je kako doseljeni Hrvati daju važan doprinos ne samo gospodarstvu, nego i irskome društvu, održavajući svoj kulturni i nacionalni identitet. Dodao je kako potencijal suradnje postoji i u povezivanju sveučilišta dviju zemalja.

Na sastanku s predsjednikom Senata Denisom O'Donovanom istaknute su sličnosti Hrvatske i Irske, poput veličine zemalja, povijesti i duge borbe za neovisnost do mentaliteta i brojnog iseljeništva. Sugovornici su razmijenili mišljenja o budućnosti Europske unije nakon Brexita  te je istaknuta bliskost stajališta dviju zemalja unutar EU-a. 

U okviru obilježavanja stote obljetnice konstituirajuće sjednice Donjeg doma Parlamenta Irske akademik Reiner susreo se i s predsjednikom Irske Michaelom D. Higginsom i državnom ministricom za europske poslove Helen McEntee s kojima su potvrđeni odlični bilateralni odnosi naše dvije zemlje bez otvorenih pitanja.