Otkriven i blagoslovljen reljef sv. Josipa - zaštitnika Hrvatskoga sabora

Zagreb - Pomoćni biskup zagrebački Vlado Košić blagoslovio je u Hrvatskome saboru reljef sv. Josipa kao trajan spomen na Odluku Hrvatskoga sabora od 10. lipnja 1687. kojom je sv. Josip proglašen zaštitnikom Kraljevine Hrvatske. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić podsjetio je da je ta odluka donesena na prijedlog biskupa Martina Borkovića koji je Hrvatski sabor jednoglasno prihvatio 1687.

Istaknuo je da su to bila vremena kad se Hrvatska branila i civilizacijski i vjerski, te se na svaki način tražila zaštita naroda, vjere i svega onoga što čini jedan narod.

Bebić je rekao da se u mnogo bitaka koje je imao hrvatski narod u 16. i 17. stoljeću na ovom prostoru branilo i obranilo kršćanstvo. Napominjući da je ta inicijativa bila dosta nepoznata, Bebić je istaknuo da su štovanje sv. Josipa, kao zaštitnika Hrvatske i naroda, ponovno aktualizirali hrvatski biskupi 1972. godine u Splitu, u teškom vremenu nakon sloma Hrvatskog proljeća. 

Zastupnik HSU-a Silvano Hrelja podsjetio je da je pokojni predsjednik Kluba zastupnika HSU-a Josip Sudec prihvatio zamisao Damira Borovčaka da se i za buduće naraštaje obilježi taj događaj, što je prihvatio i Hrvatski sabor.

Hrelja je rekao da je u teškim trenucima svoje povijesti, kojih je nažalost bilo mnogo, hrvatski narod zazivao Božju pomoć i pomoć svetaca kao svojih zaštitnika. Dodao je da je zazivanje i štovanje svetaca dio hrvatske tradicije koji učvršćuje vjeru, čini nas jačima, mudrijima i odlučnijima.

Autor reljefa je kipar Šime Vulas.

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina