Luka Bebić u Ljubljani se sastao sa slovenskim parlamentarcima

Ljubljana - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, koji se na čelu saborskog izaslanstva nalazi u dvodnevnom posjetu Sloveniji, sastao se u Ljubljani s predsjednikom slovenskog parlamenta Pavlom Gantarom i članovima vanjskopolitičkog odbora. 

Predsjednik Sabora Bebić je nakon susreta izjavio da su odnosi dviju država već dulje vrijeme u uzlaznoj liniji te izrazio zadovoljstvo što jača i parlamentarna suradnja. Važnost parlamentarne suradnje naglašava i Lisabonski ugovor, a takvim se kontaktima i susretima na slobodniji i otvoreniji način može razgovarati o otvorenim pitanjima i poticati njihovo rješavanje, rekao je Bebić nakon susreta sa slovenskim kolegama u parlamentu. Istaknuo je da je suradnja dviju vlada vrlo intenzivna, kao i kontakti predsjednika dviju država.

Bebić je predsjedniku slovenskog parlamenta Gantaru izrazio zahvalnost na potpori Slovenije procesu pristupanja Hrvatske EU. Gantar je nakon susreta s Bebićem izjavio da je Slovenija životno zainteresirana za članstvo Hrvatske u EU. Na novinarsko pitanje kada bi slovenski parlament mogao ratificirati hrvatski pristupni sporazum s EU, Gantar je rekao da to ovisi o vremenu završetka hrvatskih pregovora i potpisivanju pristupnog protokola, ali da će to vjerojatno učiniti slovenski parlament u novome sastavu. Parlamentarni izbori u Sloveniji planirani su za drugu polovicu iduće godine. Gantar je naglasio važnost gospodarske suradnje dviju država, pri čemu je podsjetio da međusobna trgovinska razmjena iznosi dvije milijarde eura godišnje. Na pitanja slovenskih novinara o padu potpore članstvu u Europskoj uniji među hrvatskim građanima, Bebić je rekao kako je uvjeren da je taj pad privremen i da će Hrvati na referendumu podržati članstvo Hrvatske u EU. 

U razgovorima Bebića i Gantara bilo je riječi i o položaju hrvatske manjine u Sloveniji. Luka Bebić je rekao da sa slovenske strane postoji politička volja da se to stanje unaprijedi te da hrvatsko iskustvo govori da manjine nisu teret, nego bogatstvo i veza sa susjednim državama.

Hrvatsko saborsko izaslanstvo u utorak poslije podne sastat će se s predstavnicima hrvatskih društava koja djeluju u Sloveniji. Tijekom dvodnevnog posjeta Sloveniji predsjednik Sabora Bebić razgovarat će i s drugim najvišim slovenskim dužnosnicima, uključujući predsjednika vlade Boruta Pahora i predsjednika države Danila Türka.

Autor: Hina