Frano Matušić primio predsjednika Odbora za vanjsku politiku Republike Kosovo Sabrija Hamitija

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić primio je u posjet predsjednika Odbora za vanjsku politiku Republike Kosovo Sabrija Hamitija koji boravi u Zagrebu povodom sudjelovanja na kolokviju s temom "Sadašnja kretanja na Zapadnom Balkanu" što ga, zajedno sa Skupštinom Zapadnoeuropske unije, organizira Hrvatski sabor.

Na sastanku se razgovaralo o jačanju parlamentarne suradnje između Hrvatskoga sabora i Skupštine Republike Kosovo. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić rekao je da će Hrvatska i dalje pomagati izgradnju demokratskih institucija i procese koji približavaju sve zemlje regije euro-atlantskim integracijama. Sugovornici su se složili da postoji velik potencijal za širenje suradnje na području gospodarstva, kulture i obrazovanja. Govoreći o vanjsko-političkim prioritetima, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Sabri Hamiti rekao je kako Kosovo očekuje da ove godine započne proces liberalizacije viznog režima za građane Kosova koji putuju u zemlje Europske unije.

Predsjednici dvaju vanjskopolitičkih Odbora razgovarali su i o razmjeni iskustava u procesu pristupanja euro-atlantskim organizacijama. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić pritom je još jednom naglasio da je Hrvatska spremna podijeliti svoja iskustva sa zemljama regije. U okviru razgovora o regiji, predsjednik Odbora Frano Matušić prihvatio je poziv za sudjelovanjem na konferenciji predsjednika parlamentarnih vanjskopolitičkih odbora zemalja jugoistočne Europe, koja bi se trebala održati početkom jeseni ove godine u Prištini. Organizacija takve konferencije, složili su se sugovornici, dobar je pokazatelj pozitivnih procesa suradnje u regiji. 

Autor: Služba za odnose s javnošću