Državni vrh sudjelovao u svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Kninu

Knin - Na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 17. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja" u Kninu najviši državni dužnosnici, predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Vlade Zoran Milanović te potpredsjednik i obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskoga sabora Josip Leko, izrazili su danas zahvalnost svim braniteljima koji su u obrambenom ratu ostvarili pobjedu za Hrvatsku. Na proslavi je među brojnim uglednicima nazočio i šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren.

"U pravednom i obrambenom ratu odnijeli ste pobjedu za Hrvatsku i ja sam vam na tome beskrajno zahvalan. Ustav mi je dao poziciju da budem vrhovni zapovjednik hrvatskih Oružanih snaga i stoga osjećam poniznost, poštovanje i ponos što sam zapovjednik te ponosne pobjedničke vojske", poručio je predsjednik Josipović čestitajući okupljenima današnji praznik. Nakon pobjede u ratu Hrvatska mora pobijediti još i u miru - svladati gospodarske teškoće, osigurati ljudska prava, vjerske i nacionalne slobode i prosperitet svih građana, dodao je.

Predsjednik Vlade Milanović rekao je: “Hrvatske ćemo granice uvijek braniti znajući gdje su i gdje pripadaju, kao što je to radila svaka hrvatska vlast od 1990. naovamo. U tome smo jedinstveni”. Više je puta ponovio kako je hrvatski put u samostalnost bio teži od puta mnogih naroda i plaćen je velikom cijenom. “Naš je cilj jaka, stabilna hrvatska država koja će biti gospodar svoje sudbine i neće ovisiti o drugima, koja neće biti samo privjesak u Europskoj uniji”, naglasio je Milanović.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko rekao je kako se Hrvatska ponosi svojim braniteljima. "Uspješno izvedenom akcijom "Oluja" vi ste bitno pridonijeli međunarodnom ugledu Hrvatske. Vaše znanje i iskustvo stečeno u Domovinskom ratu i danas se visoko cijeni u međunarodnim krugovima", poručio im je Leko. Hrvatska želi biti faktor mira, sigurnosti i stabilnosti u globalnom svijetu, ali u tom svijetu u kojem nisu nestali državni i nacionalni interesi, naglasio je Josip Leko. Rekao je kako je Hrvatskoj rat bio nametnut te da su ključnu ulogu odigrali branitelji. “Samostalna, slobodna, neovisna i demokratska Hrvatska vaše je djelo”, poručio je Leko braniteljima. Rekao je kako su se branitelji borili za Hrvatsku u kojoj će svi građani imati podjednake šanse, ali očekivanja u tom dijelu, naglasio je Leko, nažalost nisu ispunjena. “Želimo to ispraviti i izgraditi Hrvatsku jednakih šansi”, dodao je Leko. “Borba za Hrvatsku "da", ali "ne" za bilo kakvu Hrvatsku, nego za neovisnu, suverenu, demokratsku, europsku civiliziranu Hrvatsku”, istaknuo je Leko. Ponovio je kako treba “još snažnije” afirmirati doprinos branitelja koji su se časno i bez kalkulacija borili za domovinu.

Gradonačelnica Knina Josipa Rimac rekla je kako trebamo biti ponosni na svoje heroje i bez politikanstva pokazati dostojanstvo te je poručila kako "suosjećamo i žalimo za svim našim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, ali isto tako sućutno žalimo za svim nedužnim žrtvama i unesrećenim obiteljima". U vojno-redarstvenoj akciji "Oluji" prije 17 godina za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske. U "Oluji" su poginula 174 hrvatska vojnika i redarstvenika, a više od 1400 ih je ranjeno. (Hina)

Autor: Hina