Davor Bernardić i Hrvoje Šimić sudjelovali su na 4. međunarodnoj parlamentarnoj konferenciji Grupe Put svile Parlamentarne skupštine OESS-a

Istanbul - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u PS OESS-a Davor Bernardić i član Izaslanstva Hrvoje Šimić sudjelovali su u radu 4. međunarodne parlamentarne konferencije Grupe Put svile u okviru  Parlamentarne skupštine  OESS-a koja se održala u Istanbulu  18. i 19. listopada 2022.  Konferencija s temom „Jačanje povezanosti kako bi se osigurala sigurnost energije i hrane u vrijeme krize“ i poslovni forum pod nazivom „Gospodarske mogućnosti kroz Put svile“ održan nakon Konferencije, bili su izvrsna prilika za raspravu o infrastrukturi, energetskim i prehrambeno-sigurnosnim temama, uz izlaganja i debate koje se prvenstveno tiču povezanosti Istoka i Zapada.
 
Od osnivanja, Grupa Put svile služi kao značajna platforma za promicanje uzajamno korisnih gospodarskih i trgovinskih veza,  posebice promicanje povezanosti kroz razvoj multimodalnih prometnih koridora, mjera za olakšavanje prometa i trgovine, slobodnog i sigurnog kretanja osoba, roba, usluga i ulaganja, u skladu s relevantnim pravnim okvirima i obvezama OESS-a, kao i istraživanja  mogućnosti za poboljšanu povezanost u regiji OESS-a. Međunarodne parlamentarne konferencije i usvojene deklaracije Grupe Put svile u Bakuu, Minsku i Adermattu pridonijele su postojećim mehanizmima bilateralne i multilateralne suradnje za promicanje društveno-ekonomskog  i kulturnog razvoja zemalja.
 
Konferencija u Istanbulu  okupila je izaslanstva svih država članica Grupe Put svile - Albanije,  Azerbajdžana, Bjelarusa, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Gruzije, Kirgistana, Mongolije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Španjolske, Švicarske, Tadžikistana, Turske i Ukrajine te ugledne govornike i paneliste. 
 
U prvom dijelu Konferencije govorili su  organizator skupa i voditelj turske delegacije u PS OESS-a Selami Altinok, predsjednik Grupe put svile PS OESS-a, voditelj Izaslanstva Azerbajdžana u PS OESS-a i predsjednik Glavnog odbora PS OESS-a za gospodarstvo, znanost, tehnologiju i okoliš Azay Guliyev,  predsjedavajući OESS-a i ministar vanjskih poslova Poljske Rau Zbigniew, povjerenica Europske komisije za energetiku Kadri Simson, zamjenik ministra  i direktor za pitanja EU Ministarstva vanjskih poslova Turske Faruk Kaymakci, potpredsjednik PS OESS-a i  voditelj španjolskog Izaslanstva Pere Joan Pons te predsjednik vanjskih poslova Velike Nacionalne Skupštine Turske Akif Çağatay Kiliç.
 
U nastavku Konferencije održana su dva panela. Prvi pod nazivom "Održivost lanca opskrbe i sigurnost prehrane u vrijeme krize" vodio je bivši ministar prometa, pomorstva i komunikacija, član turske delegacije u PS OESS-a Ahmet Arslan, a na panelu su sudjelovali zamjenik ministra poljoprivrede i šumarstva Turske Ebubekir Gizligider, zamjenik ministra pomorstva, prometa i komunikacija Turske, Omer Fatih Sayan, generalni direktor Međunarodne pomorske trgovačke luke Baku Taleh Ziyadov, voditeljica poljskog Izaslanstva u PS OESS-a Barbara Bartus, voditelj za utvrđivanje činjenica Grupe Put svile, bivši ministar vanjskih poslova Mongolije i voditelj mongolske delegacije u PS OESS-a Tsogtbaatar Damdin, direktor odjela za promet UNESCAP-a Weimen Ren i predstavnik FAO regionalnog ureda za Centralnu Aziju Keigo Obara. 
Drugi panel nosio je naziv "Energetska sigurnost za održiv okoliš i razvoj". Moderator je bio bivši predsjedavajući Izvršnog odbora OECD i stalni predstavnik u OECD-u Mithat Rende, a panelisti su bili zamjenik ministra za energetiku i prirodu Turske Alparslan Bayraktar, bivši ministar energetike i industrije Albanije i voditelj albanske delegacije U PS OESS-a Damian Gjiknuri, potpredsjednik Regulatornog tijela za tržište energije Turske Haci Ali Ulutas i generalni direktor TANAP-a ("Trans-anatolian Natural Gas Pipeline Project"). 
 
Na Konferenciji je uz nekoliko amandmana usvojena Istanbulska deklaracija  u kojoj je ponovljena važnost Skupine Puta svile  kao neovisne i nepristrane platforme za dijalog i suradnju.
 
Davor Bernardić je uoči obraćanja na Konferenciji izrazio duboku sućut u ime hrvatskog Izaslanstva zbog tragično stradalih rudara u Turskoj. Nastavno je rekao da je inicijativa Puta svile vrlo važna u međusobnom povezivanju povijesne, političke i gospodarske razine između zemalja koje su kroz cijelu povijest  bile na neki način povezane. Naglasio je da  tema Konferencije definitivno obuhvaća vrlo važno pitanje jer se svijet  čak i prije ovog tragičnog rata u Ukrajini suočio s povećanjem potražnje za energijom i hranom. - Održiva energetska tranzicija jedan je od ključnih ciljeva EU-a čiji je i Hrvatska dio, usklađen s "green new deal" novom održivom agendom do 2050. godine, kazao je Bernardić te dodao kako je ovaj tragični rat prekinuo stare veze i suočio EU i Aziju s novom stvarnošću, ali i potrebom da ubrza  promjene i alternativne rute. 
 
Bernardić je nadalje u svojem obraćanju kazao: „Svaka kriza je na neki način prilika. Cijela EU ima plan za smanjenje ovisnosti o ruskom plinu i nafti. I s naše točke gledišta to ide u pozitivnom smjeru. Kao što Turska ima važnu ulogu za povezivanje između EU i Azije, Hrvatska ima glavnu ulogu biti most prema EU za Zapadni Balkan koji nije još integriran u EU,  a za koji put imaju našu čvrstu podršku. Smatram našim velikim uspjehom izgradnju LNG terminala koji može biti važan za opskrbu plinom srednje i jugoistočne EU. LNG Hrvatska više nije ovisna o ruskom plinu i mi razvijamo naše kapacitete kako bismo osigurali dovoljno plina i za susjedne zemlje. Hrvatska također širi kapacitete naših dviju morskih luka koje su važne za srednju i jugoistočnu EU. Podržavamo usvajanje vrlo bitnih zaključaka Istanbulske deklaracije, s osobitom pažnjom i interesom pratimo brojne značajne  informacije i perspektive“
 
Po završetku dvodnevnog skupa Šimić je vezano za aktualnu situaciju istaknuo da nakon početka invazije Rusije na Ukrajinu moramo biti više neovisni,  biti ujedinjeni kroz regiju srednje EU te dodao kako su potrebni novi putovi, nove konekcije, nove zrakoplovne veze, nove razmjene studenata, a sve kako bi se stvorila nova ravnoteža u EU, kako bi se pokazao jači utjecaj država srednje i istočne Europe. Zaključno je poručio da svi moramo razmišljati o alternativnim načinima energetske neovisnosti o Rusiji. - Hrvatska ima određenu energetsku sigurnost, ali Hrvatska je također jedan otvoreni put prema ostatku EU za budućnost energetske sigurnosti, kazao je Šimić.