Članovi Državnog izbornog povjerenstva svečano prisegnuli pred predsjednikom Sabora

Zagreb - Članovi Državnoga izbornog povjerenstva (DIP) danas su pred predsjednikom Hrvatskoga sabora Vladimirom Šeksom svečano prisegnuli da će svoju dužnost obnašati savjesno i nepristrano.

Osmeročlani je DIP, po zakonu iz prošle godine, ustanovljen kao stalno i neovisno tijelo. Predsjednik DIP-a po dužnosti je predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, a dvojica potpredsjednika Ivica Crnić i Jakob Miletić izabrani su u veljači na Općoj sjednici Vrhovnog suda, iz reda sudaca tog suda.

Dvije potpredsjednice, Zdravku Ćufar-Šarić i Aleksandru Jozić-Ileković, te članove DIP-a Davora Orlovića, Zorislava Hama, Josipa Vreska i Vlatku Kovačević izabrao je Hrvatski sabor na mandat od osam godina. 

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks članove DIP-a je podsjetio kako će o njihovim odlukama ubuduće ovisiti legitimitet demokratskih izbora. Predsjednik DIP-a Hrvatin najavio je, pak, da će to tijelo nastojati zadržati dostignute standarde provedbe izbora i unaprijediti pojedine segmente izbornog procesa, u što će, obećao je, članovi DIP-a uložiti sav svoj trud i znanje. (HS/Hina)
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina