Posjećenost saborskih internetskih stranica od 1. siječnja do 16. srpnja 2021.

Internetske stranice Hrvatskoga sabora u prvoj polovini 2021., od 1. siječnja do 16. srpnja, zabilježile su milijun osamsto sedamdeset dvije tisuće pregleda. U tom broju jedinstvenih je pregleda 909 tisuća.

Ukupan broj jedinstvenih korisnika bio je 241.350, a oni su učinili približno 471 tisuću jedinstvenih posjeta. Pokazatelji ukazuju na porast i ukupnog broja jedinstvenih posjetitelja, ali i na porast ukupnog broja posjećenih stranica u odnosu na drugu polovinu 2020. godine.

U prosjeku je svaki jedinstveni posjetitelj pri svakom posjetu ove godine otvorio četiri stranice i zadržao se oko tri minute, što je istovjetno pokazateljima iz prethodnog šestomjesečnog razdoblja.

U pogledu uočenih trendova, u ovom razdoblju naglašeno je zanimanje posjetitelja za najave aktivnosti saborskih dužnosnika koje su zabilježile 112 tisuća pregleda što je trostruki porast u odnosu na prethodnih šest mjeseci kada je ta posjećenost iznosila 36 tisuća. Posjećenost veću od stotinu tisuća zabilježio je još pregled aktualnosti putem saborske naslovne stranice (aktualnosti o plenarnoj sjednici, kalendar najava te pregled aktualnih događanja) s 544 tisuće posjeta te dnevni red tekuće plenarne sjednice sa 153 tisuće posjeta.

Među najposjećenijim sadržajima vezanim uz zasjedanje Sabora, osim dnevnog reda tekuće sjednice, posjetitelji su najčešće pretraživali dnevne redove prethodnih sjednica (32 tisuće), pregledali popis novih akata u zakonodavnoj proceduri (23) i kronologiju rasprava aktualne sjednice (22). Zapisnici plenarnih sjednica bilježe jednak broj posjeta kao i prikaz zakonodavne procedure (6). Informacije o aktualnim prijepodnevima posjećene su 3, a pregled povučenih akta nešto više od tisuću puta.

Najčitaniji akt u zakonodavnoj proceduri bio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji u oba čitanja (1700 posjeta). Više od tisuću puta pregledan je još i Prijedlog zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rada u oba čitanja, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije te izmjene i dopune Zakona o pružanju usluga u turizmu. 

Među dvjesto najposjećenijih stranica su još i zakonodavni akti: Prijedlog nacionalne razvojne strategije RH do 2030. godine; Informacija o sažetku nacrta Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026.; izmjene Zakona o lokalnim izborima; Prijedlog zakona o gospodarenju otpadom; Konačni prijedlog zakona o izvršavanju kazne zatvora; Prijedlog zakona o elektroničkim medijima; Prijedlog izmjena i dopuna Državnog proračuna; izmjene i dopuna Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru; Prijedlog zakona o autorskom pravu i srodnim pravima te izmjene Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Trajno visok interes javnosti saborskih internetskih stranica je zastupnička struktura. U toj kategoriji informacija najveću posjećenost bilježi pregled aktivnih mandata s mogućnošću pretraživanja mandata u prethodnim sazivima (više od 61 tisuće posjeta). Slijedi pregled aktivnih klubova zastupnika (51 tisuća), parlamentarnih stranaka (20 tisuća), izbornih jedinica (13 tisuća), mandata u mirovanju i zaključenih (10 tisuća), predsjednik Sabora (9 tisuća), potpredsjednici Sabora (9 tisuća), nezavisni zastupnici (6 tisuća), zastupnici nacionalnih manjina (5 tisuća), statistički pokazatelji o zastupničkoj strukturi (3 tisuće), prisutnost zastupnika u zgradi Sabora (3 tisuće) itd.

U kategoriji osobnih zastupničkih stranica zabilježen je značajan, gotovo dvostruk u odnosu na prethodno razdoblje, porast posjeta za najposjećenije stranice. Najveću posjećenost zabilježila je osobna stranica zastupnice Sandre Benčić (Možemo; 5.660) koja je u odnosu na prethodnih šest mjeseci udvostručila broj pregleda. 

Više od tisuću posjeta zabilježile su još osobne stranice: Ivana Radića (HDZ; 3.983), Jelene Pavičić Vukičević (stranica zastupnice SDP-a u 5. sazivu, 2003.-2008.; 2.654), Joška Klisovića (stranica zastupnika SDP-a u 9. sazivu; 1.855), Mire Bulja (Most; 1.317), Miroslava Tuđmana (HDZ; 1.267), Krešimira Ačkara (HDZ; 1.146), Žarka Tušeka (HDZ; 1.109), Nikole Grmoje (Most; 1.103), Sabine Glasovac (SDP; 1.079), Mirele Ahmetović (SDP; 1071) i Rade Borić (Nova ljevica; 1.022).

Među klubovima zastupnika najposjećenije su stranice Kluba zastupnika HDZ-a (2.673), Kluba zastupnika Domovinskog pokreta (2.217), Kluba zastupnika SDP-a (1.904) i Kluba zastupnika Zeleno-lijevog bloka (1.539). Stranice navedenih klubova bile su među najposjećenijima i u prethodnom razdoblju.

Stranice radnih tijela tradicionalno su među najposjećenijim saborskim sadržajima. U ovom analitičkom razdoblju aktivnosti radnih tijela rezultirale su visokom posjećenošću priopćenja za javnost o tim aktivnostima, a manje posjećenošću samih stranica radnih tijela. Tako je najčitanije priopćenje u ovoj godini (2.426 pogleda) vezano uz tematsku sjednicu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku održanu 5. svibnja na kojoj je razmatrana tema stanja sestrinstva u RH. Videosnimka ove sjednice pogledana je više od 900 puta dok su stranice ovoga Odbora posjećene 1.570 puta.

Uz rad Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav vezan je vrlo posjećen (2.200) pregled pristiglih kandidatura sukladno javnom pozivu za predlaganje kandidata za pučkog pravobranitelja. Stranice ovoga Odbora posjećene su 1.729 puta. Najviše posjeta u ovom razdoblju zabilježile su stranice Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu (2.090) te Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove (1.752).

Visoku posjećenost zabilježile su informacije vezane uz provedbu edukativnih programa za učenike osnovnih i srednjih škola među kojima su bili i online kviz-natjecanje o poznavanju rada Sabora (5.788) te natječaji za najbolje učeničke eseje i zastupničke govore (1.624). Niz informacija iz povijesti saborovanja te informacije o državnim blagdanima, posebno o Danu državnosti te Danu neovisnosti, povijest državnih obilježja i druge zabilježile su natprosječnu posjećenost.

Najposjećeniji dan bio je 30. svibnja kada je zabilježeno 7.931 jedinstvenih posjetitelja, a dan najintenzivnijeg pregleda saborskih stranica bio je dan glasovanja, petak 5. veljače kada je pregledano više od 24 tisuće stranica.

Najtraženiji pojmovi u tražilici Google, koje su korisnici pronašli i otvorili tražene informacije na saborskim stranicama, bili su "dan državnosti" (4.521) i "dan antifašističke borbe" (1.104).

Među informacijama koje se objavljuju na engleskom jeziku najviše je posjećen pregled aktualnosti na naslovnoj stranici na engleskom jeziku (7.237), a zatim sadržaj rubrike News (4.531), pregled aktivnih zastupničkih mandata (1.401), pregled radnih tijela (1.355) te parlamentarnih stranaka (1.089). 

Kao i u prethodnim razdobljima, najviše posjeta zabilježeno je iz Hrvatske, Njemačke,  BiH, Francuske, SAD-a, Norveške, Srbije, Kine, Austrije, Švedske, Italije i Slovenije.

U pogledu načina pristupanja saborskim internetskim sadržajima, dominira pristup putem mobilnih uređaja pomoću kojih pristupa 59 posto posjetitelja, dok pomoću stolnih računala pristupa njih 39, a pomoću tablet-uređaja 2 posto.