Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića na konstituirajućoj sjednici Hrvatskoga sabora, Sabornica, 16. svibnja 2024.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković

Poštovane dame i gospodo sve vas još jednom srdačno pozdravljam, a posebno pozdravljam  zastupnice i zastupnike 11. saziva Hrvatskoga sabora.
Dopustite mi na početku da zahvalim kolegicama i kolegama iz Hrvatske demokratske zajednice, našim koalicijskim partnerima i onima koji su me predložili, a i svima vama koji ste me izabrali. 

Dobiti po treći put povjerenje zastupnika za obnašanje dužnosti predsjednika Hrvatskoga sabora zaista je izuzetna čast.  

Novoizabranim zastupnicama i zastupnicima još jednom čestitam na izboru. Neki od vas bili su i u prethodnim sazivima, a mnogi će po prvi puta sjesti u saborske klupe. 
Svima nam zajedno želim uspješan saborski mandat: da kroz kvalitetan i predan rad opravdamo povjerenje dobiveno od naših građanki i građana.
A upravo je to povjerenje ključno. Jer nitko od nas ovdje nije došao slučajno.

Nemojmo to zaboraviti: nas su u ovaj visoki dom izabrali hrvatski birači. Današnji sastav Sabora odraz je volje čak 2 140 824, odnosno 61,48 % hrvatskih građana s pravom glasa.

Želim stoga zahvaliti svima onima koji su 16. i 17. travnja na biralištima u Hrvatskoj i inozemstvu obavili svoju građansku dužnost. 
Poslali su nedvosmislenu poruku o tome kakav sastav Hrvatskog sabora žele. Naš je legitimitet - dakle, legitimitet svih nas koji sjedimo ovdje - neosporan.  

Drage kolegice i kolege, 

razmatrajući što bi bilo najprimjerenije reći na današnjoj konstituirajućoj sjednici, vodio sam se sljedećim pristupom: da to odražava trenutak u kojem se naša Domovina i svijet nalaze, te da pokušam biti konstruktivan i pozitivan.

I da  - ukoliko je to uopće moguće - budem poticajan i motivirajući kada je u pitanju naša suradnja kroz sljedeće četiri godine. 

Pripremajući se, htio sam provjeriti što sam govorio u prigodama svojih ranijih izbora na mjesto predsjednika Hrvatskog sabora, 2017. i 2020. godine. 
U oba sam navrata naglasak stavio na važnost jačanja naših državnih institucija i održavanja političke stabilnosti. 

Pozivao sam da se u Hrvatskom saboru, kao središnjem mjestu naše državnosti, demokratskog legitimiteta i političke rasprave, uvijek međusobno uvažavamo. Bez obzira na razlike koje između nas postoje. 

Da se nadmećemo argumentima, da nastojimo uvijek biti razboriti, smireni i odgovorni.

Govorio sam i o izazovima pred kojima su se našli Hrvatska i svijet. 

Tada su to bili potresi u Zagrebu i na Banovini te pandemija COVID-a 19, sa svim svojim višestrukim posljedicama. 
Posebno sam isticao koliko je u takvim zahtjevnim okolnostima važna osobna odgovornost političara. 

I upravo je ta osobna odgovornost preduvjet bez kojeg se u politici ne bi smjelo djelovati. I to vrijedi za sve sudionike političkog života Hrvatske. 

Poštovane kolegice i kolege, 
gledajući svijet danas, izvjesno je da živimo u vrlo opasnom povijesnom razdoblju. Rat bjesni u Ukrajini i na Bliskom Istoku. Ne možemo pobjeći niti od činjenice da je i naše neposredno susjedstvo potencijalni izvor novih nestabilnosti. 

Nadalje, suočeni smo s mnogostrukim izazovima koje sa sobom nose klimatske promjene. Svjedočimo i energetskoj i prehrambenoj nesigurnosti te poremećajima u globalnim lancima opskrbe, što za sobom povlači dalekosežne socioekonomske posljedice. Paralelno, promatramo porast populizma, radikalnih i ekstremističkih politika koje naše demokracije nagrizaju iznutra. I jučerašnji šokantni atentat na slovačkoga premijera Roberta Fica vrlo zorno pokazuje koliko malo nas ponekad dijeli od verbalnog do fizičkog ili oružanog nasilja. Najsnažnije osuđujemo taj grozni čin, a gospodinu Ficu želimo što brži oporavak.

dame i gospodo,
izrazito ozbiljna prijetnja institucijama u demokratskim europskim državama su i kibernetički napadi koje sponzoriraju pojedine države ili određene zainteresirane skupine. 
Takve nas prijetnje sve pozivaju na dodatni oprez jer mogu bitno utjecati na naše demokratske  procese.  

Isto tako, moramo imati u vidu i potencijalne zlouporabe i negativne posljedice ubrzanog razvoja umjetne inteligencije. I na kraju, posebno naglašavam izazove koje sa sobom nose ilegalne migracije.To je slika svijeta u kojem danas živimo.

Istovremeno, unatoč svemu što sam upravo naveo, neupitna je činjenica da je Hrvatska stabilna, sigurna i prosperitetna država. Zaista vrijedi podsjetiti na zacrtane strateške ciljeve koje smo uspjeli ostvariti u takvom zahtjevnom geopolitičkom kontekstu. Naš smo kopneni teritorij konačno spojili Pelješkim mostom. Postali smo članicom europodručja i schengenskog prostora. Izgradili smo LNG terminal na Krku i osigurali nesmetanu opskrbu plinom.
Ojačali smo vlastite obrambene kapacitete i sposobnost odvraćanja. Nabavili smo zrakoplove Rafale, helikoptere Crni jastreb i Kiowa Warrior, borbena oklopna vozila Patria i Bradley te sustav protuzračne obrane Mistral 3. I nećemo se na tome zaustaviti. Nadalje, stope rasta BDP-a u kontinuitetu su nam među najvišima u Europskoj uniji.

Ove godine imamo povijesno najveću razinu zaposlenosti, s preko milijun i sedamsto tisuća zaposlenih. Bilježimo i najnižu razinu nezaposlenosti, vrlo značajan ukupni rast plaća i najviši kreditni rejting dosad. Čitavim nizom pomno osmišljenih mjera uspjeli smo očuvati standard hrvatskih građana te odgovarajućim mjerama socijalne politike zaštititi najranjivije skupine. Bez imalo sumnje, Hrvatska stalno i vidno napreduje. Tendenciozno je to ne primijetiti. No, to ne znači da se zadovoljavamo postignutim. Naprotiv, upravo su sva naša dosadašnja postignuća bitan preduvjet, ali i najbolja podloga za nove iskorake. 

Od nove hrvatske vlade predvođene premijerom Plenkovićem stoga očekujem da nastavi raditi na jačanju naše nacionalne sigurnosti i međunarodnog položaja, uključujući i ulazak u OECD. Da i dalje radi na rastu životnog standarda naših građana, na promicanju društvene solidarnosti i na odgovarajućoj socijalnoj zaštiti svih koji su na bilo koji način ugroženi. Očekujem da učini dodatne iskorake u reformi pravosudnog i zdravstvenog sustava te u još snažnijoj borbi protiv korupcije. Da nastavi štititi temelj na kojem počiva moderna hrvatska država, a to je pobjeda u Domovinskom ratu. 

U samoj srži te pobjede jest vizija prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i nesebična žrtva koju su podnijeli odvažni hrvatski branitelji i njihove obitelji. 
Očekujem i nastavak zaštite i promicanja tradicionalnih hrvatskih kršćanskih i obiteljskih vrijednosti, identiteta hrvatskog naroda, našeg jezika, tradicije i kulturne baštine. 
U tom kontekstu, s ponosom naglašavam kako je iza mene replika banske zastave, trobojnice koja je prvi put izvješena u Saboru 5. lipnja 1848. godine, pri ustoličenju bana Josipa Jelačića.

Upravo je taj saziv sabora prvi put u povijesti izabran putem javnih izbora. U Sabor su tada ušli prvaci hrvatskog narodnog pokreta: Gaj, Šokčević, Kukuljević Sakcinski, Vukotinović, Mažuranić i drugi. 

Banska je zastava u Sabornici bila i na konstituirajućoj sjednici prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. 
Vraćajući se na očekivanja od nove hrvatske Vlade, želim naglasiti da nam treba i dodatno jačanje veza s iseljenom Hrvatskom. 
Trebamo se nastaviti snažno zauzimati za konstitutivnost i jednakopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini, te za zaštitu prava Hrvata u zemljama u kojima su nacionalna manjina.
I na kraju, najvažnije: da kroz konkretne poticajne demografske mjere preokrenemo postojeće negativne trendove i da broj stanovnika u Hrvatskoj počne rasti.
Uvjeren sam da će sva ta očekivanja u konačnici biti ispunjena.

S druge strane, dame i gospodo, moramo biti svjesni kako tek jedan izvanredni događaj – sigurnosni ili zdravstveni, klimatski ili gospodarski - može poremetiti sve ono što smo godinama naporno gradili i ono što tek planiramo napraviti. Zato je toliko bitno da sve dosad postignuto nikad ne uzimamo zdravo za gotovo.  
Da činimo sve što je u našoj moći kako bismo sačuvali vrijednosti za koje smo se teško izborili: slobodu i mir, demokraciju i pluralizam, ljudska prava i prava manjina te vladavinu prava.

Stoga želim naglasiti kako današnje vrijeme nije vrijeme za jeftini politički egzibicionizam ili dovođenje u pitanje temelja ustavno-pravnog poretka. 

Naprotiv, nužno se usredotočiti na našu primarnu parlamentarnu zadaću. A to je rad za opće dobro. Moramo zajedno osigurati ozračje za kvalitetnu političku raspravu i donošenje optimalnih zakona na dobrobit naših građana. Na taj način dajemo vlastiti obol jačanju naših institucija, političkoj i gospodarskoj stabilnosti naše Domovine te njenoj sigurnosti u budućnosti.

Poštovane kolegice i kolege, dame i gospodo uzvanici,
briga o javnom dobru morala bi biti u samom središtu svih naših političkih nastojanja i nadmetanja. Dakako, svatko u politici može svoje političke ideje artikulirati na sebi svojstven način. No, treba biti svjestan da odabrani politički stil uvijek ima i svoje posljedice. Da mora proći periodični sud birača. 

Nedavni parlamentarni izbori su pokazali kako birači itekako znaju razlučiti odgovorno od neodgovornog i konstruktivno od destruktivnog ponašanja. 

Moje je duboko uvjerenje kako, nasuprot populizmu i ekstremizmu koji globalno uzimaju sve više maha, Hrvatska treba političare koji su se spremni pošteno natjecati idejama i konkretnim prijedlozima.

Ljude koji moraju biti usmjereni na boljitak zajednice u kojoj žive, a ne na destrukciju i kritiku koja je prečesto sama sebi svrhom. Osobno, i po treći put trudit ću se biti korektan i kolegijalan predsjednik Hrvatskoga sabora, i uvažavati svakoga tko i mene uvažava.

Hrvatski sabor, baš kao i hrvatsko društvo, čije bismo zrcalo trebali biti, moramo graditi kao prostor suradnje, a ne sukoba i dodatne polarizacije. Stoga, namjeravam predložiti da što žurnije krenemo s izmjenama saborskog Poslovnika koje će naš rad u budućnosti unaprijediti.

Isto tako, najavljujem skorašnje privremeno preseljenje Sabora u zgradu Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ zbog obnove naše povijesne zgrade. 
Nadam se kako ćemo ovaj mandat ipak završiti upravo u ovom velebnom zdanju, simbolu hrvatskog parlamentarizma.

No, na kojoj god lokaciji djelovali, imamo istu dužnost: zajedno afirmirati Hrvatski sabor kao pravičnog zakonodavca i istinskog čuvara demokracije. Kao mjesto gdje će se uvijek štititi Ustav i braniti pravna država. 

Na kraju, želim još jednom zahvaliti hrvatskim građanima na povjerenju koje su nam iskazali izabravši nas da ih u ovom visokom domu predstavljamo. 
Čestitam još jednom i svima vama te vam želim puno uspjeha u budućem radu.
Hvala vam.