Vandoren: Sve zemlje jugoistočne Europe imaju perspektivu članstva

Dubrovnik - Sve zemlje jugoistočne Europe imaju perspektivu članstva u EU ako se pravilno pripreme i to će biti još jedan veliki izazov za Uniju u njezinu najbližem susjedstvu, rekao je voditelj Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren u subotu u Dubrovniku. 

Govoreći na trećoj radnoj sjednici "Euroatlantske integracije jugoistočne Europe - izgledi za dovršetak projekta" kojom završava dvodnevna parlamentarna konferencija OESS-a o temi "Regionalni razvoj u jugoistočnoj Europi - izazovi, mogućnosti i izgledi", Vandoren je rekao da moguća integracija zemalja regije koincidira sa strateškim interesom EU za stabilnost, sigurnost i sprečavanje sukoba u regiji. Vandoren je podsjetio kako je EU već dugo uključen u zbivanja u jugoistočnoj Europi kojoj je davala i daje snažnu političku potporu i značajna novčana sredstva. Po njegovoj ocjeni, priprema za bolju budućnost zahtijeva i razračunavanje s prošlošću. "Bez pomirbe među zemljama regije, iako rane od ratnih sukoba još nisu zacijelile, skladna integracija njezinih zemalja u EU nije realistična opcija", rekao je Vandoren. Kao nužne uvjete za pripremu za članstvo naveo je nastavak suradnje s Haaškim sudom, intenziviranje procesa za ratne zločine pred domaćim sudstvom i postizanje održivih rješenja za izbjeglice u svim zemljama regije.

Također je istaknuo nužnost da u svim zemljama regije koje žele ući u EU, političke stranke - neovisno o ideološkim razilaženjima - budu što je moguće jedinstvenije u podršci zaključenju pregovora u članstvu. Napomenuo je kako je količina posla koja svaku zemlju očekuje u pregovorima golema napomenuvši kako je sam tome svjedočio posljednjih godina u Hrvatskoj što je, kako je rekao, bila zahtjevna, ali i ugodna zadaća. Napomenuo je kako će nedavno završeni pregovori s Hrvatskom biti relevantni za buduće pregovore s drugim zemljama, osobito u pogledu poglavlja 23 koje obuhvaća reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i poštivanje prava te je ocijenio da Hrvatska kao buduća zemlja EU može djelovati kao most prema zemljama u regiji tako što će im prenijeti iskustva iz pregovora. Pri tom je rekao kako EU pozdravlja Deklaraciju hrvatske vlade, koja je poslana na usvajanje u Sabor, o promicanju europskih vrijednosti u jugoistočnoj Europi. 

"EU smatra Hrvatsku ključnim čimbenikom stabilnosti u regiji i primjer drugima da bolne reforme donose rezultat", kazao je Vandoren. Voditelj delegacije EU u Hrvatskoj rekao je da ne želi unaprijed procjenjivati što će Europska komisija odlučiti 12. listopada kada će usvojiti izvješća o napretku svih zemalja jugoistočne Europe koje teže članstvu u EU. 

O trenutačnom stanju i perspektivama zamalja zapadnog Balkana sudionicima dubrovačkog skupa govorio je glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju Hidajet Biščević. Ocijenio je da su uvjeti za dugoročnu stabilnost u jugoistočnoj Europi nepovratna geopolitička stabilnost i demokratska usklađenost s europskim vrijednostima i standardima što u regiji još nije postignuto. Ustvrdio je da će odluka Europske komisije koja o statusu nekoliko zemalja koja žele kandidaturu za članstvu u EU imati duboke dugoročne i strateške posljedice za ovaj dio Euorope. Nadalje je naglasio kako je iznimno važan nastavak politike proširenja utemeljen na postignućima svake zemlje jer bi se u suprotnom moglo pogoršati stanje zbog već postojećih napetosti između različitih naroda u regiji i posljedica teške gospodarske krize. 

Jesensko zasjedanje Parlamentarne skupštine OESS-a nastavlja se poslijepodne prezentacijom o temi "Uloga OESS-a u sukobu u Nagorno-Karabahu" dok će se u nedjelju održati sastanak Stalnog odbora i Mediteranski forum.
 

Autor: Hina / Internet redakcija