Sudionici Prvog parlamentarnog summita Krimske platforme usvojili Zajedničku deklaraciju

Zagreb – U utorak je završen Prvi parlamentarni summit Krimske platforme koji se održao u Zagrebu 24. i 25. listopada 2022.

Četrdeset tri izaslanstva koja su sudjelovala u parlamentarnoj dimenziji Međunarodne krimske platforme usvojila su na kraju konferencije Zajedničku deklaraciju kojom se, između ostalog, osuđuju ozbiljna i sustavna kršenja ljudskih prava i zlostavljanja na poluotoku Krimu, pokušaji Ruske Federacije i njezinih opunomoćenika da lažiraju demokratske alate i mehanizme, kao što su nedavni tzv. referendumi u ukrajinskim regijama, s ciljem stvaranja lažnih temelja za nelegitimne zahtjeve Ruske Federacije za aneksijom teritorija koje je privremeno okupirala, slično kao u slučaju Krima. 

Sudionici su osudili i daljnju militarizaciju Krimskog poluotoka od strane Ruske Federacije, što potkopava sigurnost i stabilnost u široj crnomorskoj regiji, narušava slobodu plovidbe Azovskim i Crnim morem, uzrokujući nepodnošljive gubitke, ne samo za gospodarstvo i poljoprivredni sektor Ukrajine, već i za globalne zalihe hrane.

Sudionici su izjavili da namjeravaju: nastaviti političku, diplomatsku, financijsku, humanitarnu i drugu potporu Ukrajini, u skladu s odgovarajućim postupcima i zakonodavstvom svake od sudionica, kako bi se obnovio teritorijalni integritet Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica, uz povećanje pritiska na Rusiju da prekine privremenu okupaciju Krima.

Fotografije cijeloga summita dostupne su u rubrici Multimedija.