Raspušten 8. saziv Hrvatskoga sabora, izbori za novi saziv 11. rujna 2016.

Zagreb - Prijevremeni izbori za 9. saziv Hrvatskoga sabora, Odlukom predsjednice Republike Hrvatske, održat će se na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj u nedjelju, 11. rujna 2016. U diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u inozemstvu izbori će se održati u subotu, 10. rujna i u nedjelju, 11. rujna 2016. 

Odluka o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora uslijedila je nakon stupanja na snagu Odluke o raspuštanju Hrvatskoga sabora 15. srpnja 2016. 

U Hrvatski sabor bira se 151 zastupnik na vrijeme od 4 godine na temelju odredbi Ustava RH, Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor te niza posebnih propisa. Izbori se održavaju u 12 izbornih jedinica. Zastupnike u Saboru na izborima mogu birati svi punoljetni hrvatski državljani, osobno, na temelju općeg i jednakoga biračkog prava. Na parlamentarnim izborima primjenjuje se i preferencijalno glasovanje što znači da birač može, osim jednoj kandidacijskoj listi na biračkom listiću, svoj glas dati i jednome kandidatu s te liste povećavajući tako njegove izglede za osvajanje saborskoga mandata. 

Tijelo za provedbu izbora je Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske (DIP). Nakon provedenih izbora, DIP utvrđuje i objavljuje konačne, službene rezultate parlamentarnih izbora. Predsjednica Republike Hrvatske saziva Hrvatski sabor na prvo zasjedanje najkasnije dvadeset dana nakon provedenih izbora. Hrvatski sabor konstituira se izborom predsjednika na prvoj sjednici na kojoj je nazočna većina zastupnika. 

Osmi saziv Hrvatskoga sabora konstituiran je 28. prosinca 2015., a bit će zaključen danom konstituiranja 9. saziva. 

Višestranački parlamentarni izbori održani su u Hrvatskoj osam puta: 1990., 1992., 1995., 2000., 2003., 2007., 2011. i 2015. godine. 
 

Autor: Služba za medije