Predsjednik Sabora Josip Leko primio u nastupni posjet makedonsku veleposlanicu Danielu Karagjozosku

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u nastupni posjet veleposlanicu Republike Makedonije u Hrvatskoj Danielu Karagjozosku. 

Leko je izrazio zadovoljstvo dobrim odnosima dviju zemalja koji, kako je ocijenio, mogu biti primjer za bilateralnu i multilateralnu suradnju, pogotovo na području Jugoistočne Europe. Naglasio je da Hrvatska podupire Makedoniju u euroatlantskim integracijama te izrazio nadu da će se pronaći rješenje u sporu s Grčkom zbog imena Makedonije. Kad je riječ o gospodarskoj suradnji, Leko ocjenjuje da ona može biti i veća te je izrazio očekivanje da će se uspjeti premostiti posljedice istupanja Hrvatske iz CEFTA-e, što je obveza koja proizlazi iz članstva u Europskoj uniji.

Karagjozoska je zahvalila institucijama Republike Hrvatske i hrvatskom narodu za sve što čine i za Makedoniju i za ostale zemlje Jugoistočne Europe. Ocijenila je da je Hrvatska faktor stabilnosti u toj regiji i primjer za druge države. Istaknula je da je Hrvatska jedan od najvećih prijatelja Makedonije i zahvalila na potpori za pristupanje NATO-u i EU. Zauzela se za jače gospodarske veze, posebice u turizmu. Karagjozoska je upoznala Leku s reformama koje provodi makedonska vlada, a rezultati tih reformi vidljivi su u kontinuiranom gospodarskom rastu i razvoju zemlje.

Autor: Ured predsjednika Sabora