Predsjednik Sabora Josip Leko primio slovenskog veleposlanika Vojka Volka

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je veleposlanika Republike Slovenije u Hrvatskoj Vojka Volka.

Leko je istaknuo da su odnosi dviju susjednih zemalja prijateljski i partnerski, a otvorena pitanja treba rješavati u duhu povjerenja i prijateljstva. Ocijenio je da će se pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji otvoriti veća mogućnost za zajedničko djelovanje, posebice unutar EU-a, ali i prema Jugoistočnoj Europi. Leko smatra da je zajednički interes Hrvatske i Slovenije da jugoistok Europe bude stabilan i da ima perspektivu članstva u NATO-u i Europskoj uniji. Hrvatski sabor posebno je zainteresiran za iskustva djelovanja slovenskog Državnog zbora u EU, rekao je Leko te se zauzeo za jaču suradnju parlamentarnih odbora.

Volk je istaknuo da je Slovenija iskreno i životno zainteresirana pomoći Hrvatskoj u Europskoj uniji. Izrazio je zadovoljstvo time što su ministarstva unutarnjih poslova dviju zemalja obavila sve pripreme za potpisivanje međudržavnog sporazuma kojim će se od 1. srpnja uspostaviti zajednički granični prijelazi. Volk je dodao kako je Slovenija posebno zainteresirana da Hrvatska uđe u šengenski režim te je u tome obećao slovensku pomoć.

Leko i Volk izrazili su očekivanje da će gospodarska suradnja, koja je zbog ekonomske krize u stagnaciji, doživjeti revitalizaciju nakon ulaska Hrvatske u EU. Obojica su kao izvrstan primjer hrvatsko-slovenske suradnje istaknuli kulturnu razmjenu.

Autor: Ured predsjednika Sabora