Predsjednik Sabora Boris Šprem primio u nastupni posjet estonskog veleposlanika Priita Palluma

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Estonije Priita Palluma s kojim je razgovarao o predstojećem posjetu predsjednice estonskog parlamenta Hrvatskoj Ene Ergma, koji se očekuje krajem veljače ove godine i o intenzivnijoj suradnji dviju država u svjetlu ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Veleposlanik Pallum je predsjedniku Sabora Špremu prenio čestitke predsjednice estonskog parlamenta povodom pozitivnog ishoda referenduma za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji i izrazio uvjerenje da su „sada uklonjene sve prepreke na putu prema EU“. Kazao je da Estonija želi s Hrvatskom podijeliti svoja iskustva iz članstva u EU i ponudio stručnu pomoć.

Ocijenivši bilateralne odnose vrlo dobrima, ali nedovoljno razvijenima na gospodarskom planu, predsjednik Sabora Šprem je izrazio uvjerenje da postoji obostrani interes za njihovo unaprjeđenje. Zahvalivši na estonskom doprinosu u vezi s hrvatskim članstvom u EU potvrdio je da je Hrvatska i dalje zainteresirana za estonska iskustva iz članstva u EU, naročito u okviru parlamentarnog rada, kao i iz razvoja informatičkog društva te za suradnju na području znanosti, tehnologije i visokog obrazovanja.

Dvojica dužnosnika su se suglasili da Hrvatska, kao buduća članica Europske unije, može očekivati povećan priljev stranih investicija. Istaknuta je važnost investiranja u proizvodnju, ali i informatičke te nove tehnologije kao što su nanotehnologije.

Autor: Ured predsjednika Sabora