Predsjednik Sabora Bebić primio austrijskog ministra Spindeleggera

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je saveznog ministra za europske i međunarodne poslove Republike Austrije Michaela Spindeleggera.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić uvodno je predstavio gostima djelovanje Hrvatskoga sabora kroz povijest, istaknuvši da je jedan od najstarijih parlamenata Europe. Bilateralni politički odnosi Austrije i Hrvatske su tradicionalno vrlo dobri i prijateljski, ocijenio je predsjednik Sabora Luka Bebić. Predsjednik je također zahvalio na svim potporama koje je Austrija do sada pružala Hrvatskoj, posebice na području približavanja Europskoj uniji, od nezavisnosti pa sve do danas. 

Savezni ministar za europske i međunarodne poslove Republike Austrije Michael Spindelegger istaknuo je da će Austrija svesrdno podržavati Hrvatsku i dalje kako bi što prije ostvarila članstvo u Europskoj uniji. Spindelegger je kazao da Austrija podupire proširenje Europske unije i drži da je na tom polju Hrvatska poduzela velike napore u procesu zadanih reformi te kako pogranični spor između Hrvatske i Slovenije ne bi trebao zaustaviti proces primitka Hrvatske u EU.

U nastavku razgovora o slovenskoj blokadi pregovaračkog procesa s EU i mogućim rješenjima graničnog pitanja između dviju zemalja, predsjednik Sabora Luka Bebić istaknuo je da bilateralna pitanja trebaju biti jasno odvojena od pristupnih pregovora te pokazao spremnost i otvorenost Hrvatske za konstruktivni dijalog sa Slovenijom. Hrvatska podupire rješenje razgraničenja na temelju međunarodnog prava pred međunarodnim pravosudnim tijelom, otvorena je i za razmatranje drugih prijedloga, ali ne podupire odricanje od suvereniteta, kazao je Bebić. Hrvatska podržava integracije zemalja jugoistočne Europe u EU i NATO te je spremna ponuditi sve tehničke dokumente koje ima na raspolaganju zemljama regije kako bi ubrzale svoj put prema europskoj perspektivi, naglasio je predsjednik Bebić.

Michael Spindelegger i Luka Bebić suglasni su da će se novonastala blokada hrvatskoga pregovaračkoga procesa uspješno riješiti dogovorom Slovenije i Hrvatske.

Autor: Ured predsjednika Sabora