Predsjednik parlamenta Ukrajine Stefančuk održao govor u Hrvatskom saboru

Zagreb – Nakon bilateralnog sastanka s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, u Velikoj vijećnici Hrvatskoga sabora predsjednik parlamenta Ukrajine - Verhovne Rade Ruslan Stefančuk održao je govor pred zastupnicama i zastupnicima.

U obraćanju dan nakon sudjelovanja na Prvom parlamentarnom summitu Krimske platforme, Stefančuk je zahvalio Zagrebu na "sjajnoj organizaciji" i domaćinstvu što je "hrabra i odgovorna odluka" koju donose "najbliži i odani prijatelji". 

Hrvatski sabor je već 25. veljače deklaracijom oštro osudio rusku agresiju na Ukrajinu, a to govori i o snažnim vezama dviju zemalja koje su među prvima priznale jedna drugu, kazao je. Sabor je 5. veljače među prvima priznao neovisnost Ukrajine, a ona je  hrvatsku neovisnost priznala 11. prosinca 1991.

Stefančuk je zahvalio Hrvatskoj na prihvatu 25.000 izbjeglih Ukrajinaca te na vojnoj, humanitarnoj i diplomatskoj pomoći.

Poklonio se žrtvama Domovinskog rata i naglasio da su dvije zemlje proživjele bolno iskustvo agresije na svoju neovisnost.
"Ukrajincima i Hrvatima jednako bolno zvone zvona Vukovara i Mariupolja, Buče i Gospića, Irpinja i Lipika, Harkiva i Dubrovnika, Volnovakhe i Pakraca, Hostomela i Osijeka", rekao je. Pozvao je zastupnike da minutom šutnje odaju počast svim žrtvama. 

U ruskoj ratnoj agresiji ukrajinska infrastruktura ciljano je i teško razorena i zemlju očekuje cjelovita obnova u čemu su pozvani sudjelovati i hrvatski stručnjaci.

Rusija čini masovne ratne zločine na području Ukrajine, rekao je i pozvao Sabor da proglasi "ratne zločine Ruske Federacije na teritoriju Ukrajine genocidom ukrajinskog naroda".

Službeni Kijev poziva Europu i svijet na donošenje još oštrijih sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, a takav je poziv ponovio i Stefančuk Hrvatskoj.

Priprema se osnutak Međunarodnog suda za ratne zločine Ruske Federacije počinjene na prostoru Ukrajine i Stefančuk je uvjeren da će Hrvatska u tome pomoći. 

Pozvao je Hrvatsku i da nastavi provoditi uspješnu praksu rehabilitacije ukrajinskih vojnika u zdravstvenim ustanovama i odmora ukrajinske djece u Hrvatskoj. 

Za nekoliko tjedana Ukrajina će komemorirati žrtve Velike gladi u Ukrajini 90 godina nakon tog zločina, a Stefančuk je upoznat s time da Sabor razmatra donošenje deklaracije o priznavanju Gladomora kao genocida. 

"Važno je da svjetska zajednica osudi taj teški zločin komunističkog režima protiv ukrajinskog naroda", rekao je.

Predsjednik Stefančuk Hrvatskoj je zahvalio na dosadašnjoj potpori Ukrajini da dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji i pozvao da učini sve što može da joj pomogne na putu europskih i atlantskih integracija.

Autor: HINA/ Ured predsjednika