Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković razgovarao s predsjednikom Vrhovne Rade Ukrajine Stefančukom

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković razgovarao je s predsjednikom Vrhovne Rade Ukrajine Ruslanom Stefančukom.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vrhovne Rade Ukrajine Ruslan Stefančuk razgovarali su videokonferencijskim putem. Tema razgovora bila je prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme kojeg će u Zagrebu 25. listopada 2022. godine suorganizirati Hrvatski sabor i Vrhovna Rada Ukrajine.

Nakon dvaju summita čelnika država i vlada, u kolovozu 2021. godine u Kijevu te u kolovozu 2022. godine online, nadolazećim se summitom u Zagrebu uspostavlja parlamentarna dimenzija Krimske platforme. Očekuje se sudjelovanje oko pedeset izaslanstava predvođenih predsjednicima parlamenata država sudionica Krimske platforme.

Izvijestivši o aktualnom stanju u Ukrajini, predsjednik Vrhovne Rade Stefančuk zahvalio je na dosadašnjoj mnogostrukoj hrvatskoj potpori, istaknuvši osobito nesebično primanje ukrajinskih izbjeglica. Spremnost Hrvatske da bude država suorganizator i domaćin summita Krimske platforme vidi kao jednu u nizu potvrda da Ukrajina može računati na svoje hrvatske prijatelje.

Stefančuk je osobito istaknuo vrijednost prijenosa hrvatskog znanja i iskustva iz procesa pristupanja Europskoj uniji, s čim Ukrajina ozbiljno računa, kao i s pomoći u poslijeratnoj obnovi i razminiranju.

Podsjetivši na saborsku Deklaraciju o Ukrajini od 25. veljače ove godine, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković potvrdio je jasnu i snažnu hrvatsku potporu Ukrajini u njezinom obrambenom ratu. Iskazao je trajnu otvorenost za pomoć Ukrajini na putu europskih integracija te u obnovi ratom razrušene zemlje i oživljavanju njena gospodarstva.