Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković primio predsjednika parlamenta Gruzije Shalvu Papuashvilija

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je predsjednika parlamenta Gruzije Shalvu Papuashvilija u povodu sudjelovanja na Prvom parlamentarnom summitu Međunarodne krimske platforme u Zagrebu.

Dvojica predsjednika kazala su kako Hrvatska i Gruzija imaju dobre bilateralne odnose te solidnu međuparlamentarnu suradnju. Predsjednik Sabora Jandroković iskazao je hrvatsku podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Gruzije, kao i punu potporu njezinom pridruživanju euroatlantskim integracijama. Ocijenio je pozitivnom odluku Europskog vijeća o odobrenju statusa kandidatkinje Gruziji nakon što se uvaže prioriteti iz mišljenja Komisije o zahtjevu Gruzije za članstvo u EU. Pozvao je gruzijsku vlast da nastavi zajednički rad s tijelima EU-a u cilju daljnjeg jačanja političke i gospodarske integracije te učvršćivanja odnosa s EU-om.

Predsjednik Jandroković i predsjednik Papuashvili su istaknuli značaj Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme kojim se inaugurira parlamentarna dimenzija ovog bitnog međunarodnog mehanizma. Posebno su izdvojili značaj međusobnog koordiniranja u djelovanjima zemalja pri suprotstavljanju posljedicama privremene okupacije Krima, sprječavanja daljnjih kršenja ljudskih prava i zaštite žrtava okupacijskog režima. Za obje zemlje ruski napadi na Ukrajinu oživljavaju bolna sjećanja na događaje iz njihovih prošlosti, kao i suosjećanje i solidarnost s ukrajinskim narodom u aktualnoj situaciji.

Završno, predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković izvijestio je sugovornika o napretku po pitanju ispunjavanja vanjskopolitičkih ciljeva Hrvatske.