Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković najavio Prvi parlamentarni summit Krimske platforme: Snažna potpora Ukrajini s najvećeg međuparlamentarnog skupa u hrvatskoj povijesti

Lovran - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković najavio je u izjavi za medije s predsjednikom parlamenta Ukrajine Stefančukom Prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme kojim se u Zagrebu inaugurira parlamentarna dimenzija tog važnog međunarodnog mehanizma.

Hrvatski sabor suorganizira ovaj summit s parlamentom Ukrajine - Verhovnom Radom. Predsjednik Jandroković kazao je kako je Zagreb brzo prihvatio poziv Kijeva i odlučio mu pomoći i na ovaj način. Summit Krimske platforme opisao je kao "najveći međunarodni događaj Hrvatskog sabora u njegovoj povijesti. Bit će to važan korak prema oslobađanju ukrajinske zemlje u budućnosti", dodao je predsjednik Hrvatskoga sabora. 

Na summitu će biti usvojena zajednička izjava u kojoj će se izraziti "jasna potpora teritorijalnom integritetu, suverenitetu i međunarodno priznatim granicama Ukrajine", dodao je. Isto tako, istaknuo je da je cilj summita pokazati "kako se odnosimo prema nehumanoj i neciviliziranoj ruskoj agresiji na Ukrajinu". Poručio je kako se ovdje radi o odnosu agresora i žrtve, gdje Hrvatska zbog vlastitog povijesnog iskustva ne može biti neutralna. "Osobito Hrvatska", dodao je, "koja se krvavo borila za svoju slobodu, nije uzimala tuđe, nego se borila za svoje. Mi moramo imati posebno razumijevanje za ono što se događa u Ukrajini". Predsjednik Jandroković podsjetio je pritom da je Ukrajina Hrvatskoj pokazala prijateljstvo kad joj je bilo najpotrebnije.

Na summitu se očekuje sudjelovanje više od 50 delegacija parlamenata iz svijeta i parlamentarnih skupština međunarodnih organizacija, a 11 zemalja potvrdilo je sudjelovanje videovezom. 

Izjavu za medije dao je i predsjednik parlamenta Ukrajine Ruslan Stefančuk na svečanom otvaranju spomen-obilježja otkrivanjem spomenika ukrajinskom književniku i pjesniku Ivanu Franku u Lovranu. Naglasio je kako je važno da se "ne ponovi da netko po vlastitom nahođenju prekraja državne granice i stvara neke svoje". Ukrajinski gradovi, njihova civilna i energetska infrastruktura, meta su najnovijih ruskih raketnih napada pa je Stefančuk pozvao svijet da podrži Kijev s još vojne pomoći. Zahvalio je Hrvatskoj na suorganizaciji skupa u Zagrebu, opisavši ga "posebnim, povijesnim događajem". Također je istaknuo da se u Zagrebu ne sastaju samo parlamenti, nego naši narodi u čije će ime govoriti parlamenti.