Predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković sastao se s predsjednikom Nacionalnog vijeća Parlamenta Austrije Sobotkom

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sastao se s predsjednikom Nacionalnog vijeća Parlamenta Republike Austrije Wolfgangom Sobotkom koji boravi u radnom posjetu Republici Hrvatskoj u povodu sudjelovanja na Prvom parlamentarnom summitu Međunarodne krimske platforme u Zagrebu.

Odnosi Hrvatske i Austrije ocijenjeni su odličnima i tradicionalno prijateljskim, temeljenima na zajedničkoj povijesti i kulturi. Istaknuta je i dobra parlamentarna suradnja s razmjerno čestim razmjenama posjeta na razini odbora i skupina prijateljstava, a sugovornici su se podsjetili i svojeg bilateralnog sastanka prošle godine u Beču. Dvije države uspješno surađuju i na međunarodnom planu te imaju dobre gospodarske odnose, pri čemu je Austrija u vrhu inozemnih ulagača u Hrvatskoj. 

Na sastanku se razgovaralo o sutrašnjem održavanju Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme u Zagrebu. Obje strane drže da je inauguriranje parlamentarne dimenzije mehanizma Krimske platforme značajno kao još jedan modalitet koordiniranog djelovanja i podrške zemalja širom svijeta ukrajinskim težnjama za oslobađanje Krima i drugih anektiranih regija. Predsjednici Jandroković i Sobotka pritom su naglasili kako Hrvatska i Austrija daju punu potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Zaključno, predsjednik Sabora Jandroković zahvalio je predsjedniku Sobotki na kontinuiranoj podršci Austrije za pristupanje Hrvatske schengenskom prostoru i eurozoni, kao i članstvu u OECD-u.