Predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković održao bilateralni sastanak s potpredsjednikom Europskog parlamenta Othmarom Karasom

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je bilateralni sastanak s potpredsjednikom Europskog parlamenta Othmarom Karasom u Hrvatskom saboru.

Predsjednik Sabora Jandroković zahvalio je potpredsjedniku Karasu na potpori koju pruža Hrvatskoj u ostvarivanju njezinih strateških ciljeva te izrazio želju za još intenzivnijom suradnjom Hrvatskog sabora s Europskim parlamentom. 

Sugovornici su se složili da je inauguracija parlamentarne dimenzije Međunarodne krimske platforme važan doprinos parlamentarne demokracije u rješavanju situacije u Ukrajini. Predsjednik Jandroković podsjetio je na Deklaraciju o Ukrajini koju je Hrvatski sabor donio među prvim parlamentima u Europi. Potpredsjednik Europskog parlamenta Karas istaknuo je da Europski parlament odlučno stoji iza Ukrajine u obrani europskih vrijednosti. Pritom je naglasio i nužnost rada na daljnjim konstruktivnim razradama europskih mjera u cilju pomoći Ukrajini. 

Predsjednik Sabora Jandroković izvijestio je o predstojećim hrvatskim vanjskopolitičkim ciljevima, ulasku u eurozonu, schengenski prostor te OECD. Ulaskom u schengenski prostor i eurozonu, Hrvatska će zaokružiti svoju euroatlantsku integraciju. Potpredsjednik Karas pozdravio je visoku razinu pripremljenosti Hrvatske schengenskom prostoru te najavio donošenje mišljenja Europskog parlamenta o spremnosti Hrvatske za ulazak u schengenski prostor kao sljedećeg koraka u tom procesu. Iskoristio je priliku čestitati na odličnim ekonomskim rezultatima koje Hrvatska ostvaruje.