Predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković održao bilateralni sastanak s predsjednicom parlamenta Albanije Linditom Nikollom

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je bilateralni sastanak s predsjednicom parlamenta Republike Albanije Linditom Nikollom uoči održavanja Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme u Zagrebu.

Sugovornici su se složili u ocjeni odličnih i prijateljskih odnosa dviju država. Iskazali su želju za jačanjem suradnje u području gospodarstva, turizma i prometa. Predsjednica Nikolla zahvalila je na kontinuiranoj podršci koju Hrvatska pruža Albaniji na njezinom putu ka članstvu u Europskoj uniji te podcrtala značaj prenošenja hrvatskih znanja i iskustava iz pretpristupnog procesa. Iskazala je zadovoljstvo statusom društveno integrirane albanske zajednice u Hrvatskoj. 

Hrvatska i Albanija dijele zajednički stav o osudi ruske agresije na Ukrajinu i potrebi za jedinstvom i solidarnosti kao ključnih temelja za podršku Ukrajini u njezinoj borbi za teritorijalni integritet i slobodu ukrajinskog naroda. Predsjednik Jandroković i predsjednica Nikolla suglasili su se u stajalištu da će predstojeći parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme biti dobar put ka pronalasku rješenja za povratak Krima i drugih regija Ukrajini.

U razgovoru su se osvrnuli i na posljedice ruske agresije na Ukrajinu u kontekstu opskrbe hranom i energentima. Također su razmijenili stajališta o stanju u jugoistočnoj Europi.