Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se s predsjednikom Nacionalnog vijeća za povrat židovske imovine pri Uredu premijera Države Izrael Rafaelom Eitanom

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je predsjednika Nacionalnoga savjetodavnog vijeća za povrat židovske imovine pri Uredu premijera Države Izrael Rafaela Eitana s izaslanstvom.

Na sastanku dvojice dužnosnika razgovaralo se o povratu oduzete židovske imovine u Hrvatskoj u svjetlu izrade nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.

Članovi izraelskog izaslanstva iznijeli su vlastita očekivanja i sugestije koje u prvom redu obuhvaćaju njihovu želju za restitucijom imovine oduzete Židovima u razdoblju između 1941. i 1945. godine.

Istaknuto je da Hrvatska ne isključuje mogućnost povrata imovine oduzete Židovima u tom razdoblju te se razmatraju načini rješavanja tog pitanja.

"Mi poštujemo poziciju oštećenih i pazimo da ne povrijedimo njihove osjećaje. U rješavanju tog pitanja mi ćemo se držati načela da se nepravedno oduzeta imovina treba vratiti prijašnjim vlasnicima, ali se pritom vodimo i načelom da ispravljanjem starih nepravdi ne činimo nove", kazao je potpredsjednik Sabora Josip Leko i naglasio da se to pitanje mora rješavati u skladu s ekonomskim mogućnostima zemlje te stvarnim mogućnostima sadašnje i budućih generacija u Hrvatskoj.

Izraelska je strana izrazila razumijevanje za financijsku stranu problema i istaknula da ne traži oduzimanje imovine kako bi se omogućio njezin povrat prijašnjim vlasnicima.

Sudionici sastanka obostrano su izrazili želju da se pitanje povrata oduzete židovske imovine u Hrvatskoj riješi u prijateljskom duhu.

Autor: Ured predsjednika Sabora