Milorad Pupovac sastao se s ministricom vanjskih poslova Republike Kolumbije Maríom Ángelom Holguín Cuéllar

Zagreb – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Milorad Pupovac sastao se danas s ministricom vanjskih poslova Republike Kolumbije Maríom Ángelom Holguín Cuéllar koja boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Holguín Cuéllar na samom je početku istaknula važnost parlamentarne suradnje naših zemalja imajući na umu činjenicu da su parlamenti pragmatični, a kontakti se na parlamentarnoj razini lakše ostvaruju. Predsjednik Odbora Milorad Pupovac stoga je predložio osnivanje skupina prijateljstva u našim parlamentima kao najbolji početni korak suradnje. Ministrica Holguín Cuéllar ideju je prihvatila i obećala prenijeti je kolegama u Kongresu Republike Kolumbije.

Ministrica je istaknula još jednu poveznicu među našim zemljama, a to je Višestrani trgovinski ugovor koji je Kolumbija, zajedno s Peruom, potpisala s Europskom unijom a trenutačno se vode razgovori i o njegovoj primjeni na Hrvatsku kao najnoviju zemlju članicu EU-a. Istaknula je kako je Kolumbija posljednjih godina bila preokupirana vlastitim unutarnjim konfliktima te se nalazi u mirovnom procesu. Na gospodarskom planu ostvaruje znatan porast, a došlo je vrijeme otvaranja novim partnerima, zaključila je ministrica. Kolumbija ima istaknutu ulogu u Pacifičkom savezu (Alianza del Pacífico), regionalnom mehanizmu za gospodarsku suradnju, uz ostale zemlje članice – Čile, Peru i Meksiko. Pacifički savez traži nove partnere za nova tržišta, a kako je riječ o tržištu s 210 milijuna ljudi, smatraju da je to veliki potencijal koji bi Hrvatskoj mogao biti zanimljiv. 

Milorad Pupovac upoznao je ministricu Holguín Cuéllar s regionalnom suradnjom koju Hrvatska ostvaruje na političkom planu sa zemljama u okruženju.
 

Autor: Služba za medije