Mario Zubović primio predsjednika Odbora regija Europske unije Luca Van den Brandea

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović primio je u radni posjet predsjednika Odbora regija Europske unije Luca Van den Brandea.

Mario Zubović je zahvalio predsjedniku Odbora regija Van den Brandeu na dosadašnjoj potpori Republici Hrvatskoj u procesu pristupanja Europskoj uniji. Zubović je naglasio kako RH nastoji što brže ispuniti sve potrebne uvjete za članstvo u EU, te očekuje da će se za aktualno pitanje ratifikacije Lisabonskog ugovora pronaći adekvatno rješenje. Mario Zubović je izvijestio gosta o ulozi Hrvatskoga sabora u procesu pristupanja EU. Podsjetio je i na velik broj zakona koje Sabor treba donijeti, a koji se odnose na usklađivanje sa zakonodavstvom EU. Bilo je riječi i o suradnji Hrvatske sa regijom, te aktivnim nastojanjima kako bi se postojeća suradnja produbila. 

Predsjednik Odbora regija Brande pozvao je Hrvatsku na sudjelovanje u platformi za praćenje Lisabonske strategije koja obuhvaća više od stotinu europskih regija s ciljem ostvarivanja bolje suradnje i razmjene iskustava na tom području. Van den Brande je rekao da bi želio da se i Hrvatska uključi u novi pravni instrument EU pod nazivom EGTC (Europsko grupiranje za teritorijalnu suradnju), koji olakšava suradnju država članica EU pri provedbi zajedničkih prekograničnih, transnacionalnih ili međuregionalnih projekata. Također je pozvao Hrvatski sabor da bude partner Odboru regija u praćenju primjene načela supsidijarnosti, kako bi se osiguralo učinkovito donošenje odluka i njihova provedba, kako na nacionalnoj, tako i na regionalnoj razini. Založio se za jačanje parlamentarne dimenzije u okviru Barcelonskog procesa – Unije za Mediteran.

Predsjednik Odbora regija Europske unije Van den Brande kazao je kako je pozicija Hrvatske u pregovorima s EU jasna te da "Hrvatska ne predstavlja problem, Hrvatska je dio rješenja". Također je dodao kako Hrvatska treba nastaviti sa započetim reformama neovisno o ishodu ratifikacije Lisabonskog ugovora.

Autor: Služba za odnose s javnošću