Luka Bebić: Skup OESS-a održava se u povijesnom trenutku

Dubrovnik - "Jesensko zasjedanje Parlamentarne skupštine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (PS OESS) održava se u povijesnom trenutku zbog činjenice da je Hrvatska završila pregovore i sprema se potpisati sporazum o punopravnom članstvu u EU", ocijenio je u petak u Dubrovniku predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić koji je suorganizator i domaćin skupa. 

"Put do toga cilja bio je mukotrpan i težak, ali smo dokazali da smo vlastitim naporima uspjeli ostvariti ono što je još prije nekoliko godina izgledalo nedostižno", rekao je Bebić u govoru kojim je otvorio višednevni skup OESS-a. Predsjednik Sabora ocijenio je da je za Hrvatsku članstvo u euroatlantskim integracijama prilika za daljnji razvoj demokracije, stabilnosti i sigurnosti ustvrdivši da takvu istu priliku imaju i ostale zemlje jugoistoka Europe. "Dugoročna stabilizacija i demokratizacija regije od osobitog je interesa i za Hrvatsku koja će zato na učvršćenje dobrosusjedskih odnosa i suradnje koji će se temeljiti na ravnopravnosti nastaviti raditi i nakon što postane članica EU", rekao je Bebić. 

Predsjednik Sabora ocijenio je kako je OESS dao nemjerljiv doprinos u izgradnji političkog i pravnog okvira za stabilizaciju regije, ali i ustvrdio kako preostaje još puno posla u pitanjima poput dobrog upravljanja, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. Kao jedan od načina izgradnje normalnih odnosa u ovom dijelu svijeta naveo je gospodarstvo u svim njegovim aspektima - od mogućnosti ulaganja do suradnje u energetskim projektima i izgradnuje infrastrukture. Istaknuvši važnost Dubrovnika za razgovore o svim temama od ključne važnosti za jugoistočnu Europu zbog njegove povijesne uloge sjecišta civilizacija u kojem su se susretale kršćanska, islamska i židovska kultura, sudionicima Jesenskog zasjedanja PS OESS-a zaželio je mnogo uspjeha u radu. 

Voditelj hrvatskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini OESS-a, koji je izabran i za dopredsjednika Skupštine, Tonino Picula objasnio je da je cilj jesenskih zasjedanja okupiti parlamentarne zastupnike iz 56 zemalja članica zajedno sa sudionicima iz partnerskih mediteranskih zemalja te stručnjacima i dužnosnicima iz brojnih organizacija kako bi zajedno procjenili što se napravilo, a što se propustilo napraviti i kojim putem treba dalje ići. "Multilateralne i regionalne organizacije, pa tako i OESS, danas trebaju ozbiljno preispitati svoje djelovanje jer očekivanja mogu ispuniti samo ako poštuju multikulturalni koncept svakog pojedinog društva i nezanemaruju integraciju manjinskih zajednica u društvo", rekao je Picula. "S globaliziranjem mogućnosti, globalizirale su se i prijetnje. Danas gotovo da nema lokalne krize koja nema potencijal regionalne, ni regionalne krize koja nema potencijal globalne", kazao je Picula. Zbog toga Hrvatska kao aktivna članica OESS-a mora znati kako pridonijeti tome da se i solidarnost globalizira, osobito u neposrednom okruženju ocijenio je voditelj hrvatskog izaslanstva PS OESS-a. Tonino Picula na kraju je zahvalio svim dužnosnicima Misije i Ureda OESS-a na radu kojim su pridonijeli demokratizaciji i stabilizaciji hrvatskog društva i ocijenio da se Hrvatska danas navodi kao primjer zemlje koja je uspješno iskoristila nazočnost OESS-a na dobrobit vlastitih građana i institucija. 

Parlamentarna konferencija OESS-a na temu: "Regionalni razvoj u jugoistočnoj Europi - izazovi, mogućnosti i izgledi" nastavila se radnom sjednicom na temu: "Izazovi i problemi za jugoistočnu Europu - uloga OESS-a", a prvi dan završit će se poslijepodnevnom sjednicom pod nazivom "Stanje: Gospodarska suradnja među zemljama jugoistočne Europe". Treća i posljednja radna sjednica održat će se u subotu prijepodne na temu: "Euroatlantske integracije jugoistočne Europe - izgledi za dovršetak projekta." 
 

Autor: Hina / Internet redakcija