Leko: Za Hrvatsku je važno da BiH bude stabilna i da se omogući povratak izbjeglica

Banja Luka - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sudjeluje na međunarodnoj konferenciji s temom „Mir i pomirenje – korak naprijed“ koja je u Banjoj Luci okupila predsjednike parlamenata Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije, vjerske vođe iz BiH te neke europarlamentarce.

Leko je u govoru naglasio kako se svim izbjeglicama mora omogućiti povratak u njihove domove, povratak imovine te egzistencijalna sigurnost. Dodao je kako se na prostor Republike Srpske od prijeratnih više od 200.000 Hrvata vratilo manje od 10 posto. - Bosna i Hercegovina je od posebnog značaja za Hrvatsku i zato nam je važno da bude stabilna i da svim njezinim konstitutivnim narodima i ostalim građanima bude zajamčena ravnopravnost, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora podsjetivši da RH ima ustavnu obvezu brinuti se o Hrvatima u BiH. Naglasio je da su povratak i pomirenje najmanje što treba ostvariti. - Ako ne budemo učili iz prošlosti, nemamo prava nadati se boljoj budućnosti, naglasio je Leko.

Predsjednik Sabora posjetio je tijekom jutra banjolučku džamiju Ferhadiju čija obnova još traje te Katolički školski centar. Poslijepodne će posjetiti Trapističku opatiju „Marija zvijezda“, a navečer će u banjolučkom Banskom dvoru otvoriti izložbu „Nagrađena hrvatska arhitektura“.

Autor: Ured predsjednika Sabora