Leko: Hrvatski sabor uvijek je bio čuvar suverenosti i državnosti hrvatskoga naroda

Zagreb - U povodu Dana Hrvatskoga sabora, koji se obilježava 30. svibnja, u Saboru je održan prijem za uzvanike iz političkoga i društvenog života te članove diplomatskog zbora.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko podsjetio je da se time obilježava uspostava prvog višestranačkog i demokratski izabranog Hrvatskog sabora 1990. godine. Ocijenio je da je taj događaj – zajedno s prvim višestranačkim izborima i referendumom o neovisnosti Hrvatske, jedan od prijelomnih dana u hrvatskoj povijesti. „Kao najstarija od svih hrvatskih državnih institucija Hrvatski sabor je uvijek bio čuvar suverenosti i državnosti hrvatskog naroda i u njemu su se pisale najvažnije stranice hrvatske povijesti. Tako je i 30. svibnja 1990. godine upravo u Hrvatskom saboru počelo stvaranje današnje, neovisne i samostalne, moderne i demokratske hrvatske države“ – rekao je Leko. Dodao je kako događaji koji su uslijedili – oružana pobuna dijela stanovništva potpomognuta odnarođenom saveznom vojskom, agresija i okupacija dijela teritorija – nisu slomili volju hrvatskih građana da žive u slobodi, nego su je čak učvrstili kao nikada prije toga. Leko je ocijenio da su to bili dani zajedništva i istinskog domoljublja kad su sve prodemokratske snage, bez obzira na političku, vjersku ili nacionalnu orijentaciju, bile ujedinjene u obrani i oslobađanju Hrvatske.

Podsjetio je da je Hrvatski sabor 22. prosinca 1990. godine donio Ustav, 25. lipnja 1991. godine usvojio je Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te 8. listopada iste godine Odluku o raskidu državno-pravne sveze s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, što je bio konačni iskorak u hrvatsku samostalnost i neovisnost. Predsjednik Sabora istaknuo je hrabrost i odlučnost hrvatskih branitelja. „U Hrvatskom saboru smo gradili državu, a njezinu slobodu – kao i parlamentarnu demokraciju – dugujemo ipak najviše hrvatskim braniteljima“ – poručio je Leko. Podsjetio je da je Sabor usvojio Deklaraciju o domovinskom ratu te da je borba za zaštitu i očuvanje legitimiteta obrambenog i oslobodilačkog Domovinskog rata trajala dugo, sve do prošlogodišnje oslobađajuće presude Haškog suda za hrvatske generale.

Leko se osvrnuo i na pristupanje Hrvatske Europskoj uniji kazavši da će to hrvatski parlament staviti pred nove izazove. „Dužnost svih nas u Hrvatskom saboru je da, zajedno s hrvatskim predstavnicima u Europskom parlamentu, čuvamo i štitimo naše nacionalne interese, vrijednosti i dobra. Uvjeren sam da će nam Zakon o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade RH u europskim poslovima ostaviti dovoljno manevarskog prostora za ostvarenje tog našeg novog zajedničkog političkog cilja“ – zaključio je Leko. Na kraju je svim građanima Hrvatske čestitao 30. svibnja – Dan Hrvatskoga sabora.

Autor: Ured predsjednika Sabora