Flego u Strasbourgu: Bez sigurnosti novinara nema ni demokracije ni slobode

Strasbourg - U Strasbourgu, od  26. do 30. siječnja, traje prvi dio godišnjega zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) na kojem sudjeluje Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u sastavu Gvozden Flego, Melita Mulić, Gordan Jandroković, Igor Kolman i Frano Matušić.
 
Na početku rada Skupštine Anne Brasseur (Luxembourg, ALDE grupa) ponovno je izabrana za predsjednicu PSVE-a, a Gvozden Flego i u ovoj je godini potvrđen za jednog od potpredsjednika. 

Među brojnim aktualnostima o kojima su zastupnici raspravljali bila je i eskalacija krize u Ukrajini i pogoršanje humanitarne situacije u toj zemlji zbog čega je do sada zabilježeno oko tristo tisuća interno raseljenih osoba te oko stotinu pedeset tisuća izbjeglica. U raspravi o ovoj temi, tijekom koje su zastupnici osudili aneksiju Krima od Ruske Federacije i ratnu eskalaciju na teritoriju istočne Ukrajine, sudjelovali su i ruski zastupnici koji su nekoliko puta ponovili tvrdnju da vojne snage Ruske Federacije ni na koji način nisu uključene u rat na teritoriju Ukrajine. O obnavljanju akreditacija ruskoga izaslanstva u PSVE-u, koje su bile pod suspenzijom od travnja prošle godine i zbog čega izaslanstvo te zemlje nije u većem dijelu prošle godine sudjelovalo u radu Skupštine, održana je posebna, vrlo burna rasprava. Na kraju rasprave članovima ruskoga izaslanstva produljene su sankcije, odnosno suspenzija na pravo glasovanja i sudjelovanja u radu ključnih tijela Skupštine do sljedećega zasjedanja PSVE-a koje će se održati u travnju ove godine. Tada će se ponovno razmotriti obnavljanje akreditacija za zastupnike iz Ruske Federacije ovisno o mogućegm napretku u ostvarenju zahtjeva koje je postavila Skupština.

Tijekom siječanjskoga zasjedanja velik je interes bio za izvješće o stanju slobode medija u Europi, čiji je autor Gvozden Flego, voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u PSVE-u. Flego je Skupštini predstavio izvješće u funkciji izvjestitelja Odbora za kulturu, znanost, obrazovanje i medije. 
U uvodnome obraćanju istaknuo je kako su slobodni mediji preduvjet slobodnoga društva i predstavničke demokracije, a s obzirom na to da su novinari sukreatori vijesti, oni značajno utječu i na javno mišljenje. Zbog ovakve pozicije novinari, kazao je Flego, zaslužuju posebnu pažnju i zaštitu države jer su često izloženi izazovima i pritiscima koji mahom dolaze iz političkih krugova, a mogu biti u formi prijetnji, zastrašivanja pa i ubojstva. Bez sigurnosti novinara nema ni demokracije ni slobode, naglasio je Flego. 

Tijekom široke rasprave i razmatranja podnesenih amandmana prihvaćena je rezolucija kojom su zemlje članice pozvane da u okruženju pojačane prijetnje sigurnosti novinara te zbog nedavnih tragičnih događanja povećaju napore kako bi se osigurala sloboda medija i izražavanja te da barem jednom godišnje u nacionalnim parlamentima održe javnu raspravu, u suradnji s novinarima, o stanju u medijima.

Članovi saborskoga izaslanstva u PSVE-u sudjelovali su u raspravama o različitim temama. Članica izaslanstva Melita Mulić govorila je o odnosu krize i jednakosti te naglasila kako su mjere štednje, koje su mnoge europske zemlje poduzele u nekoliko proteklih godina, imale negativan učinak na socijalnom planu, posebno za i inače ranjive društvene grupacije. 

Igor Kolman sudjelovao je u raspravi o odnosu Vijeća Europe i Europske unije o čemu je predstavljeno izvješće Odbora za politička pitanja. On je naglasio kako Vijeće Europe treba ostati referentna točka za pitanja demokracije, vladavine prava i ljudskih prava te da u tom smislu ključno strateško partnerstvo s EU-om s kojim treba ostvariti suradnju i koordinaciju, usprkos nedavnome negativnom mišljenju Europskoga suda pravde o pristupanju EU Konvenciji o ljudskim pravima VE. Kolman je govorio i u okviru tzv. slobodne rasprave te skrenuo pozornost na važnost očuvanja romskoga jezika te pozvao Vijeće Europe i njegove članice da prihvate 5. studenoga kao međunarodni dan romskoga jezika. Inicijativa koja je potekla iz romske zajednice u Hrvatskoj u 2012. godini jednoglasno je podržana od Hrvatskoga sabora i od tada se redovito obilježava kako bi se romski jezik približio široj javnosti i time se doprinijelo očuvanju kulturnih i etničkih vrijednosti Roma te širenju razumijevanja njihova jezika. 

Godišnje zasjedanje PSVE-a održava se redovito u četiri dijela svake godine, u siječnju, travnju, lipnju te listopadu i okuplja zastupnike iz 47 zemalja članica Vijeća Europe.
 

Autor: Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe