Drugi dan parlamentarne konferencije OESS-a posvećen euroatlantskoj integraciji jugoistočne Europe

Dubrovnik - Drugi dan jesenskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju otvoren je sjednicom s temom „Euroatlantska integracija jugoistočne Europe: izgledi za dovršetak projekta“. Glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju Hidajet Biščević u svom govoru naglasio je da potpuna geopolitička stabilnost na ovom području još nije postignuta te da je za nju iznimno važna pozitivna dinamika koju donosi proširenje EU. Nadopunjavanje politike proširenja, izdvojio je, potrebno je upotpuniti efikasnom vladavinom i izgradnjom povjerenja javnosti u učinkovitost sustava. 

Veleposlanik Poljske u RH Wieslav Tarka istaknuo je pozitivne efekte zajedničkih napora susjednih država u procesu približavanja euroatlantskim integracijama. Primjer Hrvatske ohrabrujuć je za susjedne države, rekao je, dodavši da je Hrvatska napravila iznimno mnogo u proteklom razdoblju. Šef delegacije Europske unije u RH Paul Vandoren rekao je da je moguća integracija zemalja regije u skladu sa strateškim interesom EU za stabilnost, sigurnost i sprečavanje sukoba u regiji. Govoreći o primjeru Hrvatske, naglasio je da će pregovori s Hrvatskom biti model i za susjedne zemlje. U tom kontekstu, pozdravio je Deklaraciju hrvatske Vlade, koja je poslana na usvajanje u Sabor, o promicanju europskih vrijednosti u jugoistočnoj Europi.

Zaključio je izlaganje rekavši da sve zemlje jugoistočne Europe imaju jasne izglede da postanu članice EU. U raspravi koja je usljedila većina govornika složila se da je integracija zemalja jugoistočne Europe proces koji se mora nastaviti. Posebno je izdvojen pozitivan primjer Hrvatske i njezina uloga u razdoblju nakon pristupanja EU. 

Današnjom sjednicom završena je parlamentarna konferencija OESS-a. Zahvalivši sudionicima na konstruktivnim raspravama, voditelj hrvatskoga Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula i predsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a Petros Efthymiou u završnom su obraćanju istaknuli potrebu nastavka suradnje na temeljima zajedništva i međusobnog uvažavanja. U poslijepodnevnim satima održana je posebna prezentacija s temom „Uloga OESS-a u sukobu u Nagorno-Karabahu“. Glavni govornici bili su supredsjedatelji Skupine iz Minska OESS-a; američki supredsjedatelj Robert A. Bratke, ruski supredsjedatelj Igor Popov, francuski supredsjedatelj Bernard Fassier te Andrzej Kasprzyk, osobni predstavnik predsjedatelja OESS-a za sukob kojim se bavi Konferencija iz Minska.

Posebni izvjestitelji u svojim su izlaganjima podsjetili na sve napore koje je OESS u protekla dva desetljeća uložio u rješavanje sukoba u Nagorno-Karabahu, ali koja još uvijek nisu dovela do rješenja sukoba. Govornici su istaknuli da su potrebni i daljnji napori organizacije kao što je OESS kako bi kod obiju strana zaživjelo uvjerenje da je rješenje sukoba moguće jedino političkim sredstvima. 

U nedjelju se održava Mediteranski forum Parlamentarne skupštine OESS-a, a njegovim završetkom u poslijepodnevnim satima zatvorit će se Jesenski sastanci Parlamentarne skupštine u Dubrovniku.
 

Autor: Služba za odnose s javnošću