Član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Stier sastao se s predsjednikom PSVE-a Tinyjem Koxom

Zagreb - Član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Davor Ivo Stier sastao se s predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Tinyijem Koxom na marginama Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme, koji se održava u Zagrebu.
 
Predsjednik Kox pohvalio je inicijativu održavanja Prvog parlamentarnog summita i ulogu Hrvatske, kao domaćina te sudionika Krimske platforme, od njezinoga pokretanja 2021. u Kijevu. 
 
Član Izaslanstva Stier istaknuo je aktivno sudjelovanje Hrvatske na svim razinama, bilateralnim i multilateralnim, u pomoći Ukrajini te izražavanje jasnog i čvrstog stava u osudi ruske agresije na Ukrajinu. Dodao je kako je Hrvatska proživjela ratno iskustvo u borbi za svoju neovisnost te posebno podupire neovisnost i teritorijalni integritet Ukrajine, kao i njezinu europsku perspektivu. Naglasio je da je za članstvo u Europskoj uniji potrebno ispuniti zadane kriterije, ali da je krajnji cilj zajedničko djelovanje u europskoj obitelji.
 
Predsjednik Kox istaknuo je značajnu ulogu Vijeća Europe tijekom godina, od aneksije Krima pa sve do isključenja Ruske Federacije iz Vijeća Europe zbog agresije na Ukrajinu, kao i aktivan rad zastupnika u Skupštini u donošenju rezolucija koje osuđuju rusku agresiju, štite teritorijalni integritet Ukrajine i ljudska prava te zahtijevaju procesuiranje i kažnjavanje počinjenih zločina. Posebno je naglasio važnost multilateralnog djelovanja koje omogućuje snažniji zajednički glas i jasnu poruku da se oružanom agresijom ne mogu mijenjati međunarodno priznate granice i kršiti međunarodno pravo.
 
Sugovornici su se složili kako će Prvi parlamentarni summit, koji okuplja značajan broj parlamentaraca, poslati snažnu poruku podrške Ukrajini i ukrajinskom narodu u očuvanju  neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, kao i kontinuirane političke, diplomatske, financijske, humanitarne i svake druge pomoći Ukrajini u okončanju agresije i poslijeratnoj obnovi.