Bundesrat ratificirao hrvatski pristupni ugovor

Berlin - Gornji dom njemačkog parlamenta Bundesrat jednoglasno je ratificirao hrvatski pristupni ugovor čime je dovršena parlamentarna procedura ratifikacije u Njemačkoj, posljednjoj članici EU-a koja je potvrdila članstvo Hrvatske u Uniji od 1. srpnja ove godine.

Sjednici Bundesrata prisustvovao je i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko. - Ratifikacija hrvatskoga pristupnog ugovora u Njemačkoj predstavlja stavljanje žiga na taj ugovor. To je zadnja potvrda zrelosti i odgovornosti hrvatske politike prema Europskoj uniji, ali i potvrda vjerodostojnosti i principijelnosti njemačke politike i prema EU i prema Hrvatskoj. Zahvaljujem Nijemcima na potpori koja je počela časom međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i trajala je stalno, sve do ulaska u EU, izjavio je Leko.

Predsjednik Hrvatskoga sabora sastat će se tijekom dana s predsjednikom Bundesrata Winfredom Kretschmannom te s predsjednikom donjeg doma njemačkog parlamenta Bundestaga Norbertom Lammertom.

Nakon usvajanja u Bundesratu, Zakon o ratifikaciji hrvatskoga pristupnog ugovora prosljeđuje se njemačkoj Saveznoj vladi te na potpis predsjedniku Savezne Republike Njemačke Joachimu Gaucku koji izdaje nalog za objavu u službenom listu.

Autor: Ured predsjednika Sabora