Bilateralni sastanak predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednice Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je bilateralni sastanak s predsjednicom Zastupničkog doma Sjedinjenih Američkih Država Nancy Pelosi koja boravi u posjetu Hrvatskoj uoči sudjelovanja na Prvom parlamentarnom summitu Međunarodne krimske platforme u Zagrebu.

Na sastanku predsjednika Jandrokovića i predsjednice Pelosi obostrano zadovoljstvo iskazano je odličnim, prijateljskim i partnerskim odnosima između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Bilateralne veze zemalja temeljene su na međusobnom razumijevanju i dugogodišnjem savezništvu, posebice u okviru NATO-a. Sugovornici su se razgovarali i o postizanju sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja što bi dovelo do jačanja ekonomskih veza i investicija.

Naglašen je značaj transatlantskog jedinstva i koordinacije aktivnosti u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. Obje strane oštro su osudile rusku aneksiju regija u Ukrajini i iskazale jasnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine. Iskazana je snažna potpora i solidarnost s Ukrajinom u njezinoj borbi za slobodu. Predsjednik Jandroković istaknuo je čvrsto opredjeljenje Hrvatske za nastavkom pružanja političke, diplomatske, humanitarne, financijske i tehničke pomoći Ukrajini te zalaganja za vrijednosti koje dijelimo. Predsjednica Pelosi zahvalila je na toj hrvatskoj pomoći Ukrajinu, gostoprimstvu prema ukrajinskim izbjeglicama i na korištenju vlastitog iskustva kako bi Ukrajina pobijedila u ratu protiv Rusije.

Sugovornici su iskazali uvjerenje da će Prvi parlamentarni summit Međunarodne Krimske platforme poslati jasne poruke podrške ukrajinskom narodu, teritorijalnom integritetu zemlje te nastojanja da se učini sve kako bi Ukrajina dobila ovaj rat, a ruski agresor bio poražen.

Predsjednik Jandroković i predsjednica Pelosi razgovarali su i o situaciji u regiji te iskazali čvrsto uvjerenje da je proces proširenja EU-a i NATO-a, uz ispunjenje kriterija i standarda, blagotvoran za stabilnost regije.

Posjet predsjednice Zastupničkog doma Pelosi ujedno i posjet dužnosnika najvišeg ranga Zastupničkog doma Sjedinjenih Američkih Država Republici Hrvatskoj od hrvatskoga osamostaljenja, u godini kad se obilježava 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa.