Javnozdravstvena akcija u povodu obilježavanja Svjetskoga dana bubrega koji se ove godine obilježava 14. ožujka

dvorana Josipa Jelačića

Na inicijativu Hrvatske lige za hipertenziju i Hrvatskog društva za bubreg Hrvatskog liječničkog zbora, u organizaciji Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora, u Hrvatskome saboru obilježava se Svjetski dan bubrega u  srijedu, 13. ožujka 2024. od 9 do 12 sati u dvorani Josipa Jelačića. 

9.15 dvorana Josipa Jelačića - izjave za medije: 

- predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora Renata Sabljar-Dračevac, dr. med., 
- akademik Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatske lige za hipertenziju 
- prof. dr. sc. Nikolina Bašić Jukić, predsjednica Hrvatskoga društva za bubreg
- doc.dr.sc. Valerija Bralić Lang, liječnica obiteljske medicine.

Tijekom javnozdravstvene akcije zainteresiranim zastupnicima i zaposlenicima u Hrvatskome saboru liječnici i medicinske sestre, uz savjete o zdravlju bubrega, određivat će glavne rizične čimbenike za nastanak kronične bubrežne bolesti: mjeriti arterijski tlak, šećer i kolesterol u krvi te korištenjem metaboličke vage procijeniti udio mišićne mase i masnoga tkiva, kao i odrediti albuminuriju. Uz to, radit će se i UZV štitnjače i dijeliti edukativni materijali.

Ovo je jedna u nizu akciju koju u Hrvatskoj provode Hrvatsko društvo za bubreg i Hrvatska liga za hipertenziju Hrvatskog liječničkog zbora u povodu Svjetskoga dana bubrega koji se obilježava svake godine drugog četvrtka u ožujku, a ove godine 14. ožujka.

Cilj je edukacija - podizanje svijesti građana o prevenciji, otkrivanju i liječenju kronične bubrežne bolesti - tihe epidemije koja godinama prolazi „ispod radara“. Kronična bubrežna bolest redovito se primarno povezuje s dijalizom i transplantacijom, no tek jedan od pet bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti uspije doživjeti taj stadij, jer većina umire prijevremenom smrću od  kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih posljedica.