41., tematska sjednica Odbora za obitelj, mlade i sport

dvorana Ivana Mažuranića, YouTube prijenos

Tema sjednice je: "Mladi i rješavanje stambenog pitanja".

15. veljače 2023. godine, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je javni poziv kreditnim institucijama koje na području Republike Hrvatske mogu prema posebnom propisu obavljati poslove davanja kredita na tržištu da dostave ponudu za sklapanje ugovora s Republikom Hrvatskom, kojom ponudom se obvezuju odobravati subvencionirane stambene kredite za rješavanje stambenog pitanja. Prema podacima Agencije, provedbom Zakona o subvencioniranju stambenih kredita od  2017. do 2021. godine  realizirano je i odobreno 22,022  zahtjeva za subvencioniranje kredita. Procjenjuje se da će za ovu godinu, 2023., biti utrošeno oko 9,3 milijuna eura (oko 70 milijuna kuna) za subvencioniranje stambenih kredita mlađima od 45 godina, a što odgovara pozitivnom rješavanju oko 5.800 zahtjeva za subvencioniranje.

S obzirom na visoke cijene nekretnina, kao i visinu plaća u Hrvatskoj, postavljaju se opravdana pitanja hoće li državne subvencije doista pomoći mladima da riješe stambeno pitanje, ili će ovi krediti dodatno poremetiti tržište i izazvati daljnji rast cijena? Koje oblike priuštivog stanovanja treba poticati?

Ova pitanja osobito su aktualna u turističkim središtima, u kojima se mahom stanovi adaptiraju za dodatno stjecanje prihoda od turističkog najma, a što ograničava dostupnost stanova za rješavanje stambenog pitanja.

O ovoj temi govorit će stručnjaci za demografiju i mlade, ekonomisti, predstavnici akademske zajednice i udruga civilnog društva koje su zainteresirane za temu.

Izravan prijenos sjednice omogućen je putem saborskoga YouTube kanala na adresi: https://www.youtube.com/watch?v=e5SVe_0awec