13. susret djece iz dječjih vijeća, dječjih foruma i Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochilda (NEF) Hrvatske sa saborskim zastupnicima

dvorana Josipa Šokčevića, YouTube prijenos

Odbor za obitelj, mlade i sport Hrvatskoga sabora domaćinom je 13. zajedničke sjednice predstavnika djece iz cijele Hrvatske koja dolaze iz dječjih vijeća, foruma i Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochilda (NEF) Hrvatske sa zastupnicima u Hrvatskome saboru.

Susret će se održati u srijedu, 29. studenoga 2023. u vremenu od 12.00 do 14.00 sati u dvorani Josipa Šokčevića. 

Nacionalni koordinator je Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske.  

U okviru dječjih vijeća i dječjih foruma pri društvima „Naša djeca“, gradovima, općinama i školama u 60-ak gradova i općina Hrvatske djeca aktivno sudjeluju i zajedno s odraslima participiraju u pitanjima koja su im važna.  

Tradicionalni, 13. susret predstavnika djece iz dječjih vijeća, foruma i Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochilda (NEF) Hrvatske okupit će djecu u dobi od 9 do 15 godina iz 25 gradova i općina diljem Hrvatske. 

Susret je omogućilo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u okviru projekta „Sudjelovanje djece u odlučivanju na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj razini“. Projekt doprinosi mjeri Poticanje gradova na osnivanje i djelovanje Dječjih vijeća, određenih Nacionalnim planom za prava djeteta u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2022. -2026. godine te Akcijskim planom za prava djeteta za razdoblje 2022. – 2024. godine.

Ovogodišnji susret djece sa saborskim zastupnicima i drugim predstavnicima tijela državne uprave, nadležnih institucija, ustanova, organizacija te istaknutim stručnjacima koji skrbe za djecu i koji se bave politikama za djecu, zamišljen je kao zajednička sjednica. Nakon pozdravnih riječi djece i odraslih, djeca će održati kratka izlaganja o nekoj za njih aktualnoj temi, o stanju dječjih prava, o tome kako se osjećaju, što im je važno, s kojim izazovima su suočena u svojim lokalnim sredinama. 

Nakon dječjih izlaganja nazočni saborski zastupnici i drugi dužnosnici imat će mogućnost obratiti se djeci, referirati se na njihova izlaganja i iznijeti svoje stavove i mišljenja.

Izravan prijenos dostupan je putem saborskoga YouTube kanala na adresi: https://www.youtube.com/watch?v=MBNyt9FYodw