122., tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku

dvorana Ivana Mažuranića, YouTube prijenos

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održava tematsku sjednicu u povodu obilježavanja 4. veljače - Svjetskog dana borbe protiv raka 

Tema sjednice je: „Važnost sveobuhvatnog genskog profiliranja i genetičkog testiranja u liječenju i prevenciji raka”.

Hrvatska radi na jačanju javnozdravstvenog sustava u području precizne medicine i personaliziranog liječenja raka, s naglaskom na poboljšanje i mjerenje ishoda liječenja i uspostavu onkološke baze podataka. U fokusu teme su uloga genetičkog testiranja i sveobuhvatnog genskog profiliranja, analiza stanja i potrebe za unaprjeđenjem, otvaranje Laboratorija za personaliziranu medicinu pri KBC-u Zagreb te dosadašnja iskustva u liječenju metastatskih bolesnika uz sveobuhvatno gensko profiliranje na temelju odluke Nacionalnog povjerenstva za liječenje vođeno sveobuhvatnim genskim profiliranjem.

Osim toga nužno je unaprjeđenje genetičkog savjetovanja i testiranja BRCA gena u svrhu liječenja žena oboljelih od raka dojke i posebno uloga testiranja u detekciji zdravih žena u visokom riziku od razvoja bolesti radi smanjivanja rizika i učinkovitije prevencije u skladu sa stručnim Smjernicama za genetičko savjetovanje i testiranje na nasljedni rak dojke i jajnika.

Izravan prijenos dostupan je putem saborskoga YouTube kanala na adresi: https://www.youtube.com/watch?v=IuXDt1ARfzw