Velikani Sabora - Frano Supilo

U Hrvatskom saboru, tijekom stoljeća, djelovali su mnogi hrvatski velikani. Bili su to pripadnici plemstva, ugledni građani, biskupi, publicisti, pjesnici i književnici. Biste velikana iz XIX. i XX. stoljeća danas se nalaze u predvorju Sabornice. 

Frano SupiloFrano Supilo

Rođen je u Cavtatu 3. studenoga 1870. godine. Bio je pravaš te se kao urednik tjednika „Crvena Hrvatska“ borio protiv autonomaša i za ujedinjenje Hrvatske i Dalmacije. U Rijeci pokreće „Novi list“. Vodi politiku novog kursa kojom se protuaustrijskim sporazumom s Mađarima, Talijanima i Srbima želi ostvariti jedinstvena nacionalna borba za opstanak i samostalnost Hrvatske. 

Izabran je u Hrvatski sabor nakon pobjede Hrvatsko-srpske koalicije 1905. godine. Suđeno mu je u Fridjugovom procesu, a potom se sukobio s Koalicijom i njenim srpskim predstavnicima. Djeluje s federalističkim zamislima u Jugoslavenskom odboru iz kojeg istupa 1916. godine. Nakon neuspješnih političkih koraka prema saveznicima i srpskoj vladi doživljava psihički i fizički slom. Pridonio je sačuvanju hrvatskoga cjelovitog prostora i sprečavanju velike Srbije. Autor je knjige „Politika u Hrvatskoj“ (1911.). Umro je u Londonu 25. rujna 1917. godine.

Autor: Internet redakcija