Velikani Sabora - Ante Starčević

U Hrvatskom su saboru tijekom stoljeća djelovali mnogi hrvatski velikani. Bili su to pripadnici plemstva, ugledni građani, biskupi, publicisti, pjesnici i književnici. Biste velikana iz XIX. i XX. stoljeća danas se nalaze u predvorju Sabornice.

Ante StarčevićAnte Starčević

Hrvatski političar i književnik rođen 23. svibnja 1823. godine u mjestu Žitniku kod Gospića. Pored političkih aktivnosti bavio se poviješću, filologijom, književnom kritikom, filozofijom, pisanjem pjesama, drama i političkom satirom. Završio je studij i doktorirao teologiju u Pešti.

Za zastupnika u Hrvatski sabor izabran je 1861. godine, a u razdoblju svoga mandata postaje najgorljivijim zagovornikom hrvatske neovisnosti odlučno se protiveći bilo kakvim upravnim i državnim vezama Hrvatske s Austrijom i Mađarskom. Na tim je temeljima s Eugenom Kvaternikom osnovao Stranku prava.

Neumorno je dokazivao kako je najvažnije osloboditi se austrijske i mađarske vlasti. Pod utjecajem ideja francuske revolucije borio se protiv ostataka feudalizma i zalagao se za demokratizaciju političkog života. Danas ga stoga često nazivaju ocem Domovine. 

Umro je 28. veljače 1896. godine u Zagrebu.

Autor: Internet redakcija